23. Maja 2023.

Strane diplomate u Visokim Dečanima: Iguman Sava Janjić obavijestio ih o problemima SPC na KiM

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić obavestio je danas 25 stranih diplomata koje su posetile manastir o najvažnijim problemima sa kojima se Srpska pravoslavna crkva suočava na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju manastira Visoki Dečani.

“On je naglasio da bi rešavanje pravnih izazova sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva moglo značajno da doprinese promociji multietničnosti i tolerancije na KiM, od čega bi korist imale sve zajednice i dalji proces dijaloga”, piše u objavi manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Dodaje se da je otac Sava odgovarao na pitanja i razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti našeg naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC.

Kako se navodi, neposredni povod za skup je bila namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke kosovskog Ustavnog suda iz 2016. koja se tiče zemljišta Manastira Dečani i koju vlasti u Prištini još nisu sprovele.

“Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefovi misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji”, ističe se u saopštenju.

Manastir Visoki Dečane na Kosovu i Metohiji danas je posetilo 25 stranih diplomata, samo tri dana nakon poziva ambasadora zemalja Kvinte, EU i OEBS-a da se manastiru vrati 24 hektara zemlje, a na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2016. godine.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode napisao je na Tviteru da je sa kolegama uživao u divnoj poseti Uneskovoj svetskoj baštini, manastiru Visoki Dečani.

“Danas smo uživali u još jednoj divnoj poseti Uneskovoj svetskoj baštini manastiru Visoki Dečani zajedno sa 25 kolega. U ime mojih kolega i mene, želim da izrazim iskrenu zahvalnost ocu Savi na gostoprimstvu”, naveo je Rode.

Da odluku kosovskog Ustavnog suda, donetu tačno pre sedam godina, neće sprovesti, već nekoliko puta je saopštila opština Dečani, dok predstavnici centralnih prištinskih institucija tvrde da odluka nije u skladu sa zakonom.

Međunarodna zajednica godinama traži da se sporno zemljište uknjiži kao vlasništvo manastira, a pre dve godine i sam Ustavni sud je opomenuo privremene institucije u Prištini da ne sprovode svoje ustavne obaveze.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare