Stomačni virus, takođe poznat i kao gastroenteritis, jeste upalna infekcija digestivnog sistema koja često ima simptome kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, stomačni grčevi i ponekad groznica.
Stomačni virus može biti izazvan različitim uzrocima, uključujući viruse, bakterije i parazite.
Bitno je znati da stomačni virus tipično počinje bolom u stomaku i povraćanjem, zatim slede vodenaste eksplozivne stolice, nekada uz povišenu temperaturu.
Stomačni virus – simptomi
Simptomi stomačnog virusa mogu se razlikovati od osobe do osobe ali i u zavisnosti od uzroka infekcije.
- Mučnina – Oseća se nelagoda i mučnina u stomaku, koja je najčećše praćena gubitkom apetita.
- Povraćanje – Osoba koja ima stomačni virus često povraća, i to nekoliko puta u toku dana. Dijareja je takođe čest simptom stomačnog virusa. Karakterišu je tečne i meke stolice, stomačni grčevi ili nelagodnost u stomaku.
- Povišena temperatura
- Opšta slabost sa osećajem umora, malaksalost.
Takođe karakteristično za stomačni virus jeste to da se simptomi obično javljaju nekoliko sati ili dana nakon izlaganja virusu, a trajanje simptoma može biti različito, od nekoliko dana do jedne nedelje.
U većini slučajeva stomačni virus ne zahteva poseban medicinski tretman. Međutim, važno je održavati adekvatnu hidrataciju.
Ukoliko neki od simptoma postane težak, ili traje više od predviđenog, a pored toga osoba oseti dehidraciju, potrebno je hitno posetiti lekara.
Koliko dugo traje stomačni virus
Različiti virusi mogu izazvati stomačni grip, od čega zavisi i dužina trajanja simptoma.
Najčešće stomačni virus traje od jednog dana do dve nedelje.
Kako se prenosi stomačni virus
Stomačni virus se uglavnom prenosi preko direktnog kontakta sa obolelom osobom, preko zaraženih predmeta, namirnica, vode, ali i preko vazduha (adenovirus).
Virusi se mogu naći u stolici obolelog i 24 do 48 h pre pojave simptoma, što u stvari pogoduje njihovom širenju.
Najučestaliji načini prenosa
- Direktnim kontaktom: Može se preneti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, kao što je rukovanje ili bliski kontakt.
- Konzumacijom kontaminirane hrane ili vode: Stomačni virusi mogu se preneti konzumiranjem hrane ili vode koja je kontaminirana virusom. Do zaražavanja često dolazi kada hrana ili voda nisu adekvatno oprani ili kuvani.
- Preko kontaminirane površine: Ako dodirnete površinu koja je kontaminirana virusom, a zatim dodirnete usta, nos ili oči, možete se zaraziti stomačnim virusom.
- Kapljičnim prenošenjem: Neke vrste stomačnih virusa mogu se preneti putem kapljica iz vazduha koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje ili kija.
Zaraza se najlakše prenosi u kolektivima gde je velika koncentracija ljudi na jednom mestu.
Šta jesti dok bolujete od stomačnog virusa?
Stomačni virus možda nekima deluje bezazleno, ali i te kako zna da se iskomplikuje. Zato je vrlo bitno da vodimo računa o svemu, a posebno o ishrani tokom trajanja stomačnog virusa.
Preporučuje se da dok bolujete od stomačnog virusa jedete blagu hranu.
Dakle, prvenstveno se preporučuju supe, čajevi i voda, kako bi se sprečila dehidratacija.
Kada je hrana u pitanju, najbolje je unositi kuvani pirinač, kuvani krompir, tost i banane.
S druge strane, neophodno je izbegavati masnu i prženu hranu, slana i začinjena jela, kao i mleko i sve mlečne proizvode.
Kada su odrasli u pitanju, neophodno je izbegavati i unos alkoholnih pića, pored svega navedenog.
Namirnice koje pomažu u oporavku probavnog sistema nakon stomačnog virusa
Elektroliti su soli i minerali koji imaju veoma značajnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, poput rada srca, regulacije krvnog pritiska, funkcije mišića i nervnog sistema.
Budući da se usled stomačnog virusa elektroliti kao što su kalijum, magnezijum i natrijum mogu ubrzano gubiti povraćanjem i dijarejom, njihova nadoknada je od velikog značaja.
Posebno formulisani napici, dodaci ishrani ili medicinska sredstva dostupni su u formi sportskih napitaka, gelova, praha koji je potrebno rastopiti u vodi ili šumećih tableta.
Ovi proizvodi mogu naročito biti korisni kod dece i starije populacije, kao i ugroženih grupa, poput osoba sa oslabljenim imunitetom.
Dobri prirodni izvori elektrolita
- Voće: Banane, pomorandže, dinje, avokado, jagode, lubenica
- Povrće: Brokoli, slatki krompir, krompir, kiseli krastavci, cvekla
- Zeleno lisnato povrće: Spanać, kelj, blitva, rukola, različite vrste salata
- Mahunarke: Pasulj, sočivo, tofu i drugi proizvodi od soje
- Orašasti plodovi i semenke: Pistaći, bademi, kikiriki, indijski orasi
Lečenje stomačnog virusa
Lečenje stomačnog virusa uglavnom se sastoji od ublažavanja simptoma i sprečavanja dehidracije.
Terapija virusnih gastroenteritisa je simptomatska, najvažnija je nadoknada tečnosti, odnosno rehidratacija organizma.
Ove infekcije se ne leče antibioticima. Antibiotici se koriste u borbi protiv bakterija, a ne protiv virusa.
Specifični lekovi ne postoje, ali postoji simptomatska terapija koja može da ublaži tegobe i ubrza vreme ozdravljenja. Zato se preporučuju:
- odmor;
- lekovi za spuštanje temperature;
- voda, supe i čajevi, da bi se sprečila dehidratacija;
- prilagođena ishrana;
- probiotici.
Da bi se što pre obnovila narušena crevna flora, preporučuje se uzimanje probiotika. Dobre bakterije koje su prirodni stanovnici digestivnog trakta ponovo će uspostaviti balans i ubrzati oporavak.
Uzimanje probiotskih preparata treba nastaviti i nekoliko dana nakon prestanka simptoma infekcije.
Konzistencija probiotika je važnija od činjenice da li uzimate svoj probiotik sa hranom ili bez nje.
Možete uzimati probiotike u različitim oblicima, uključujući kapsule, pastile, perle, prašak ili kapi.
Probiotike takođe možete pronaći u nekoliko namirnica i pića, uključujući neke vrste jogurta, fermentirano mleko, čokoladu ili pojedine napitke.
Većina probiotskih mikroba mora izdržati želudačnu kiselinu i enzime pre kolonizacije u debelom crevu.
Probiotici u kapsulama, tabletama, kuglicama ili jogurtu imaju tendenciju da prežive vašu želudačnu kiseline bolje od praha, tečnosti ili druge hrane ili pića, bez obzira na to u koje vreme su uzeti.
Koji čajevi su najbolji za ublažavanje simptoma stomačnog virusa?
Nekoliko vrsta čaja može biti korisno za zdravlje stomaka, a svaka ima jedinstvena svojstva koja pomažu varenju, ublažavaju nelagodnost i podržavaju gastrointestinalni sistem.
Čaj od đumbira je poznat po svojoj sposobnosti da ublaži mučninu, povraćanje i uznemireni stomak.
Čaj od nane je moćna pomoć za varenje. Pomaže u poboljšanju varenja, ublažavanju bolova i nelagodnosti u gastrointestinalnom traktu, smanjuje nadimanje i umiruje stomak nakon stomačnog virusa.
Čaj od maslačka, napravljen od listova ili korena biljke, poznat je po raznim zdravstvenim prednostima, uključujući podršku varenju. Ovaj biljni čaj se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini, pre svega zbog svojih diuretičkih, digestivnih i detoksikacionih svojstava.
Kako osigurati da ne dođe do dehidratacije
Dehidratacija je veoma česta kada je osoba obolela od stomačnog virusa. Ona je posebno opasna za bebe i malu decu.
Kako biste bili sigurni da neće doći do dehidratacije, potrebno je da unosite što više tečnosti u svoj organizam.
Razlike između stomačnog virusa i trovanja hranom
Stomačni virus i trovanje hranom ispoljavaju se gotovo identičnim simptomima:
- bolovima u trbuhu;
- mučninom;
- povraćanjem;
- dijarejom;
- malaksalošću;
- dehidratacijom.
U oba slučaja mehanizam nastanka tegoba je u vidu zapaljenja sluznice želuca i creva, odnosno reč je o akutnom gastroenteritisu.
U najvećem broju slučajeva uzročnici akutnog gastroenteritisa su infektivni agensi, tačnije virusi, bakterije, paraziti i gljivice.
Kod trovanja hranom češće imamo povišenu temperaturu, koja traje više dana, krv i sluz u stolici, simptomi duže traju i češće zahtevaju obraćanje lekaru, takođe, češće zahtevaju da se pacijent primi u bolnicu, posebno kada je reč o maloj deci i starijim osobama.
Kada se javiti lekaru?
Ukoliko i posle četiri dana oboleli ne može da spusti visoku temperaturu, koja je praćena povraćanjem i dijarejom, potrebno je hitno se javiti lekaru.
B92.