20. Septembra 2023.

Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana

Jens Stoltenberg je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti poslati Kijevu.

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On ocenjuje da je “rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, rat iscrpljivanja, ali ne i zastoj”, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom ofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, “okupirale ruske snage”.

“Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put”, istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.

“Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima… Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spasava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine”, kaže Stoltenberg.

On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

“Saveznici naporno rade na obuci pilota za F-16 u što kraćem roku”, dodaje Stoltenberg i kaže da je isporuka ovih aviona važna i zbog toga “što šalje poruku dugoročne i trajne podrške”.

“Spremni smo za duge staze. Ne zato što smo u mogućnosti da predvidimo koliko će tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa”, ističe čelnik NATO.

Stoltenberg navodi da bi voleo da vidi brži napredak u ukrajinskoj ofanzivi, ali i dodaje da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje “ogromno”.

Prema njegovom mišljenju, sukob bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime.

“Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu”, kaže Stoltenberg i dodaje da “rat iscrpljivanja postaje rat logistike”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare