20. Novembra 2023.

Stoltenberg u Prištini: NATO razmatra mogućnost povećanja svog prisustva na Balkanu

NATO razmatra mogućnost povećanja svog prisustva na samoproglašenom Kosovu i u regionu Zapadnog Balkana u celini, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg, koji boravi u poseti Prištini.

„Odmah smo pojačali naše prisustvo nakon nasilja u septembru, sada razmatramo da li nam je potrebno dodatno, stalno pojačanje da bismo držali situaciju pod kontrolom“, rekao je on posle sastanka sa tzv. kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Prema rečima generalnog sekretara, Alijansa će učiniti „sve što je potrebno za sprovođenje mandata UN na Kosovu“.

„Trenutno sa vojnim vrhom proučavamo pitanje našeg vojnog prisustva na Zapadnom Balkanu, to se odnosi i na Kosovo i na Bosnu i Hercegovinu“, dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg jer rekao da će Alijansa učiniti sve da se ne ponovi, kako je rekao, nasilje koje je viđeno u maju u Zvečanu, kao i u Banjskoj, 24. septembra, poručivši da je važno da se nađu odgovorni kako bi se pokazalo da takvo nasilje ne ponovi.

“Nasilje na Kosovu je neprihvatljivo. Zato smo pojačali prisustvo sa još 1.000 vojnika, što to je najveće NATO pojačanje u prethodnoj deceniji, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Prištini.

“Kada je reč o istrazi, NATO nije istražni organ, pitanje Banjske je pitanje za kosovsku policiju, Euleks, a to ću reći sutra i Srbiji. Svakako, očekujemo da se odgovorni izvedu pred lice pravde. Važno je da bude posledica, nasilje se ne sme ponoviti”, kazao je Stoltenberg.

On je rekao da je NATO mnogo uložio u stabilnost i mir u ovom regionu, kako je rekao, na Kosovu, BiH, Balkanu…

Naglasio je da je bezbednost, stabilnost, sloboda kretanja za sve građane prioritet.

Ponovio je da EU podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU.

“Obe strane moraju da priđu dijalogu iskreno, u dobroj veri i to je ključan korak ka normalizaciji odnosa”, zaključio je Stoltenberg.

Osmani: Uloga NATO odlučujuća

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je uloga NATO-a odlučujuća u sprečavanju destabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji.

“Uloga NATO-a i KFOR-a u sprečavanju destabilizacije Kosova je odlučujuća. Kosovo i NATO su na istoj strani”, rekla je Osmanijeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, prenosi Reporteri.

Ona je navela da je strateški cilj tzv. Kosova članstvo u NATO-u i da se Priština “dokazala kao pouzdan partner” Alijanse.

Osmani je optužila Beograd da je odgovoran za “ugrožavanje” mira na Kosovu i Metohiji i zatražila da se Srbiji uvedu “mere”.

Ona se zahvalila Stoltenbergu na poseti KiM u, kako je rekla, izazovnom vremenu kada je reč o bezbednosti, “ne samo za Kosovo, već i za celi Zapadni Balkan”.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare