30. Juna 2023.

Stoltenberg: Paljenje Kurana uvredljivo, ali ne i nezakonito

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je incident u kojem je spaljen primjerak Kurana u Švedskoj uvredljiv i nepoželjan, ali nije nezakonit.

“Što se tiče spaljivanja Kurana, razumijem emociju i dubinu osjećanja koje to izaziva, ti postupci su uvredljivi i nepoželjni, ali nisu nezakoniti u suverenim pravnim sistemima”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovom u Briselu.

Stoltenberg je naveo da ne podržava proteste protiv Turske i NATO-a koji su nedavno izbili u Švedskoj, ali da brani pravo na neslaganje, što je dio slobode izražavanja.

Prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, ispred glavne džamije u Stokholmu održan je protest u kojem je spaljen Kuran.

Demonstracije su odobrile švedske vlasti. Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je odluka policije zakonita, ali neprimjerena.

Ovo nije prvi protest u Švedskoj koji uključuje paljenje Kurana, a takve demonstracije su izazvale tenzije između Stokholma i Ankare, čiju podršku treba Švedska za ulazak u Alijansu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare