3. Aprila 2024.

Sto godina od rođenja Marlona Branda: Ovo su njegove najbolje uloge 

Danas se obeležava 100 godina do rođenja legendarnog američkog glumca Marlona Branda.

Marlon Brando je dobitnik dva Oskara, a u svojoj karijeri je igrao raznovrsne likove tokom više od 50 godina.

Rođen je pre 100 godina, 3. aprila 1924. godine, a preminuo je u julu 2004. godine.

Od buntovnika, oficira, pa sve do legendarnog “Kuma” izdvajamo najupečatljivije uloge Marlona Branda.

Ljudi

Brandova prva filmska uloga bila je u filmu “Ljudi” iz 1950. godine, u kojem je tumačio lik vojnog veterana koji se bori sa invaliditetom nakon što je ranjen tokom Drugog svetskog rata.

Ovaj film postavio je temelje budućoj Brandovoj karijeri predstavivši ga kao jednog od najtalentovanijih glumaca svog vremena.

Tramvaj zvani želja

U filmu “Tramvaj zvani želja” Marlon Brando je igrao Stenlija Kovalskog, grubog, impulsivnog, ali istovremeno i privlačanog i šarmantanog muškarca.

Nominovan je za Oskara za najboljeg glavnog glumca u ovom filmu, ali ga nije osvojio.

Divljak

Jedna od Brandovih nezaboravnih uloga je svakako ona iz filma “Divljak” u kom je glumio Džonija Strablera 1953. godine. Film je postao klasik koji istražuje teme bunta, slobode i identiteta, postavljajući Branda kao ikonu buntovničkog duha.

Ova uloga je dodatno učvrstila njegovu reputaciju kao jednog od najtalentovanijih i najuticajnijih glumaca svog vremena, obeležavajući ga kao ikonu američkog filma, ali i seks-simbol tog vremena.

Na dokovima Njujorka

Brando je oživeo lik Terija Maloja, bivšeg boksera koji je uvučen u mrežu korupcije sindikata i lokalnih bandi. 

Scena u kojoj izgovara čuvenu rečenicu “mogao sam da budem neko i nešto” ostala je jedna od najpoznatijih u istoriji filma i postala je sinonim za izgubljene prilike i propuštene šanse.

Brando je za svoju ulogu dobio Oskara za najboljeg glavnog glumca.

Film je inspirisan „Zločinom na obali“ Malkolma Džonsona, serijom članaka objavljenih u novembru–decembru 1948. u New York Sun koji je 1949. dobio Pulicerovu nagradu za lokalno izveštavanje, ali je scenario Bada Šulberga direktno zasnovan na njegovoj originalnoj priči.

“Dokovi Njujorka” su postali klasik američke kinematografije.

Kum

Inteligentanog, mudrog, suzdržanog i tradicionalanog Vita Korleonea, vođu moćne mafijaške porodice, Brando je prikazao na filmskom paltnu u svojoj nezaboravnoj ulozi u filmu “Kum” Fransisa Forda Kopole.

Marlon Brando je doneo dubinu i kompleksnost ovom liku, oživljavajući ga sa suptilnim gestovima i karakterističnim govorom.

Njegova izvanredna gluma donela je slojevitost i ljudskost ovom mafijaškom bosu, uzdižući ga na nivo koji nije karakterističan za lik negativca.

Za svoju nezaboravnu interpretaciju Vita Korleonea Marlon Brando je dobio Oskara za najboljeg glavnog glumca, ali je odbio da ga primi.

Apokalipsa danas

Još jednu saradnju sa Kopolom ostvario je i u ratnom filmu “Aplokalipsa danas” u kom je igrao pukovnika Kerca.

“Apokalipsa danas” smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena, a bio je nominovan za osam Oskara.

Poslednji tango u Parizu

Brando je u ovom ostvarenju Bernarda Bertolučija igrao Pola, američkog udovca koji započinje strastvenu, ali destruktivnu vezu sa mladom Francuskinjom, koju tumači Marija Šnajder.

Ova uloga bila je izazovna, pre svega zbog eksplicitnih scena, ali je Brando prihvatio izazov i pružio jednu od najupečatljivijih izvedbi u svojoj karijeri.

Film je bio izuzetno provokativan i kontroverzan zbog čega je cenzurisan i zabranjivan u nekim zemljama.

Koja uloga Marlona Branda je po vama najupečatljivija u njegovoj karijeri?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare