6. Oktobra 2023.

Stiže novi satelitski internet – Amazon konkuriše Starlinku

Amazon velikim koracima hvata zaostatak za SpaceX-om i namjerava da pruži konkurentsku uslugu satelitskog interneta. Prve satelite lansiraju već danas.

Amazon se priprema za lansiranje svojih prvih satelita 6. oktobra, označavajući time početak svog ambicioznog Projekta Kuiper, svemirske internet usluge koja nastoji da bude konkurencija SpaceX-ovom Starlinku.

Dva satelita, nazvana KuiperSat-1 i KuiperSat-2, predviđena su za poletanje raketom Atlas V United Launch Alliance (ULA) u petak iz Cape Canaverala na Floridi. Ti sateliti biće postavljeni u orbiti od 500 kilometara iznad Zemljine površine kako bi se procenile bitne komponente mega konstelacije Kuiper, koja je dizajnirana da ima ukupno 3200 satelita.

Projekat vredan 10 milijardi dolara

“Zaista je važno testirati satelite pre nego što mogu da lansiraju ostatak konstelacije”, naglašava Tim Farar, konsultant za satelitske komunikacije sa sedištem u Velikoj Britaniji. Dodaje da se radi o velikom iskoraku na koji se dugo čekalo.

Cilj projekta Kuiper je da omogući povezivanje udaljenih područja putem satelitskog pristupa internetu, dakle isto kao i Starlink. Amazon ulazi u konkurentsko polje, jer su druge kompanije poput SpaceX-a i OneWeba već lansirale značajan broj satelita za pružanje sličnih usluga.

Amazonovo ulaganje u projekt Kuiper iznosi 10 milijardi dolara i obezbedili su kapacitet za lansiranje na raznim raketama koje nisu SpaceX-ove širom sveta, kako bi podržali svoju inicijativu.

Amazon zaobilazi kašnjenja projekta na sve načine

Kompanija se suočila s kašnjenjima u razvoju nekih od raketa namenjenih projektu Kuiper, što je dovelo do tužbe akcionara koji su tvrdili da je lično rivalstvo između Džefa Bezosa iz Amazona i Ilona Maska iz SpaceX-a uticalo na proces odabira rakete. Amazon je, međutim, odbacio te tvrdnje.

Kako bi zaobišli kašnjenja, Amazon koristi raketu Atlas V za početno lansiranje svoja dva prototipa satelita. Ti sateliti su relativno veliki, s procenjenom masom od preko 500 kilograma svaki, što ih čini prevelikima za većinu postojećih malih raketa, ali premalima za ogromni kapacitet raket Atlas V.

Nema baš mnogo toga u ponudi što je na srednjem nivou raketa, kaže Džonatan Mekdauel iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonian.

Prva Kuiper usluga već krajem 2024. godine?

Amazon želi da započne s proizvodnjom svojih Kuiper satelita u punoj veličini kasnije ove godine, a prva lansiranja su zakazana za prvu polovinu sledeće godine. Rana usluga Kuiper trebalo bi da bude uvedena u drugoj polovini 2024. godine, nudeći internet brzine do jednog gigabita u sekundi.

Prototipovi satelita će nositi instrumente za procenu povezanosti korisnika s Kuiperom. Osim toga, jedan satelit će eksperimentisati sa smanjenjem osvetljenjae na noćnom nebu kako bi ublažio potencijalne opasnosti za astronome, iako Amazon nije otkrio specifičnosti vezane za to.

Kris Džonson, savetnik za svemirsko pravo u Fondaciji Secure World, priznaje stalnu zabrinutost u vezi sa uticajem satelitskih megakonstelacija na astronomiju i upravljanje sudarima satelita u orbiti. “Globalne konstelacije su sada ovde, a voz je napustio stanicu. Ali, to ne znači da je igra gotova. Te se stvari još uvek mogu da se regulišu”, smatra Džonson.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare