3. Oktobra 2023.

Stiže nam i bejbi Toyota Land Cruiser

Prošlo je tek nekoliko mjeseci od kada nam je Toyota podarila novu generaciju modela po imenu Land Cruiser i taj automobil stiže pod kodnom oznakom 250. U nekim državama je takođe poznat pod imenom Land Cruiser Prado i donekle poboljšava konfuznu strategiju ovog japanskog giganta koji koristi značku „Land Cruiser“ na tri sasvim različita modela.

Ali eto uskoro će nam stići još jedan Land Cruiser, doduše ne pod tom oznakom već mediji spekulišu da će se zvati Land Hopper.

Ali nema sumnje da će Land Hopper biti samo umanjeni Land Cruiser i Toyota želi da što pre unovči popularnost ekstremnih terenaca i njihovu podesnost za vožnju na svim podlogama. Ovu vest su prenele kolege iz japanskih medija kao što su Best Car i Mag X, pre nego što su se informacije proširile širom sveta. Upravo su oni i krenuli sa spekulacijama da će se zvati Land Hopper zahvaljujući informaciji da je Toyota zaštitila takvu oznaku na domaćem tržištu.

U svakom slučaju, model sa priloženih fotografija nije Land Hopper već koncept pod imenom Compact Cruiser EV od pre nekoliko godina koji bi mogao da posluži kao dizajnerska inspiracija. Takav koncept je bio na struju, ali izvori tvrde da će najveći svetski proizvođač zapravo ponuditi samo benzince i dizele, dok bi hibrid i potencijalni model na struju mogli stići tek kasnije.

Novitet bi koristio platformu GA-F sa konfiguracijom „školjka na šasiji“ koju takođe koriste i modeli Land Cruiser (Serije 250 i 300), Sequioia, Tundra, Tacoma i Lexus GX.

Mehanička ponuda bi startovala sa 1,5-litarskim turbobenzincem dok bi 1,8 i 2,0-litarski „atmosferci“ iz modela Corolla Cross takođe bili u izboru. Kasnije hibride bi predstavljao onaj radne zapremine 2,5 litre iz modela RAV4.

Dizelska ponuda bi startovala sa 2,8-litarskim agregatom koji trenutno možemo da vidimo pod haubom modela HiLux, a Toyota trenutno razvija i novi 2,7-litarski dizel. Japanci su trenutno u procesu na naprave i električno izdanje modela Tacoma i takva konfiguracija će jednog dana biti ponuđena i u Land Hopperu. Sve ove informacije nam govore da će ovaj terenac biti globalni model i moći ćemo ga videti širom sveta.

Izvor onda ulazi u detalje i na temu dimenzija vozila u nastanku. Land Hopper bi trebalo da bude dugačak 4,3 metra, što bi ga učinilo kraćim od današnje Corolle Cross, ali bi bio nešto širi i značajno viši.


Novitet je zapravo mnogo bliži serijskoj proizvodnji nego što većina modela koji su vestima ovakvog tipa „iznenada“ najavljeni i mogli bismo ga videti već naredne godine. Ne sumnjamo da će biti prodajni hit i da će oduševiti javnost, uostalom kao i većina Toyotinih terenaca, samo se nadamo da će zadržati svoj kockasti retro stil…

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare