7. Jula 2023.

Štetno ali i neophodno: Koliko je sunčanja potrebno za sintetizovanje dovoljne količine vitamina D

Više od 50 odsto evropske populacije pati od nedostatka vitamina D, pokazuju istraživanja, a upotreba kreme sa zaštitnim faktorom smanjuje sintezu ovog sunčevog vitamina za više od 90 odsto.

Bilo bi logično da se leto iskoristi za “prženje”. Ipak, dermatolozi upozoravaju na opasnosti sunčanja. Ako ste zbunjeni koga da slušate, u nastavku dajemo objašnjenje.

Nedostatak vitamina D povezan je sa brojnim zdravstvenim problemima. Nekada se smatralo da vitamin D igra vitalnu ulogu u mineralizaciji kostiju i zuba, a poznato je da njegov nedostatak može dovesti do rahitisa kod dece (zbog čega se naziva i vitaminom protiv rahitisa), a kod odraslih do osteoporoza.

Novija istraživanja povezuju nizak nivo vitamina D sa mnogim drugim bolestima savremenog čoveka: gojaznošću, dijabetesom, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima, raznim vrstama raka, depresijom, psorijazom, neplodnošću. Čini se da vitamin D ima veoma moćan efekat – smanjuje upalu i poboljšava imunitet.

Vitamin D za nekoliko minuta

S obzirom na to da danas većina nas provodi dane u zatvorenom prostoru, posebno zimi, kada je prirodno mnogo manje sunca, a leti smo mazani zaštitnim kremama koje ne dozvoljavaju UVB zracima da prodru u kožu, dolazi do epidemije nedostatka “sunčevog vitamina”.

Koliko minuta dnevno treba da provedete na suncu da biste “upili” dovoljnu količinu ovog važnog vitamina je komplikovan odgovor. Ovo zavisi od nekoliko parametara – doba dana i godine, geografske širine i dužine, vremenskih uslova, količine ozona u vazduhu, nadmorske visine, površine na kojoj stojite, kao i boje kože.

Generalno, zimi, kada je UV zračenje znatno slabije, preporučuje se izlaganje ruku i lica suncu duže od dva sata kako bi se sintetizovalo 1000 IU vitamina D, što je preporučena dnevna doza za odrasle. Za istu količinu, leti, u sezoni najjačeg sunčevog zračenja, dovoljno je samo deset minuta nezaštićenog tamnjenja lica i ruku.

Ljudi sa veoma svetlom i reaktivnom kožom koji ne podnose sunce, kao i oni koji su imali melanom, trebalo bi da izbegavaju sunce i unose vitamin D kroz hranu i suplemente.

Sunce iz flaše

Kako onda snabdeti telo ovim važnim vitaminom? Iako hrana nije najbolji izvor ovog vitamina, najbolji izbor su: riblje ulje, masna riba i meso, zatim mleko i mlečni proizvodi, jaja (žumance), semenke i džigerica.

Ako želite da očuvate mladost i zdravlje kože, potrebu za ovim važnim vitaminom tokom cele godine najbolje je podmiriti putem dijetetskih suplemenata. Prema nutricionističkim smernicama, preporučena dnevna doza vitamina D za zdrave odrasle osobe do 70 godina je 400 do 600 internacionalnih jedinica (IU), a za stariju populaciju je nešto veća – 800 IU.

Američki nacionalni institut za zdravlje predlaže uzimanje pomenutog dodatka u kombinaciji sa kalcijumom jer ovaj mineral poboljšava njegovu efikasnost. Suplementi se mogu nabaviti na recept (uz prethodno obavljenu analizu krvi) ili bez recepta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare