26. Septembra 2023.

Stejt department: Saučešće za ubijenog prištinskog policajca, ne i za ubijene Srbe

Beograd i Priština da osiguraju bezbednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU, poručio je portparol Stejt departmenta.

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na Kosovsku policiju i pozivaju tzv. Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije, poručio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Na pitanje da li će, s obzirom da tzv. kosovsku policiju delimično finansiraju SAD, zatražiti istragu o potencijalnoj prekomernoj upotrebi sile i policijske brutalnosti, posebno u svetlu prijavljene upotrebe snajpera, Miler je istakao da Kosovo i Srbija treba odmah da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima rade na deeskalaciji situacije.

“Dakle, pre svega, mi najoštrije osuđujemo koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju. Izražavamo duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je nastradao na dužnosti. Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, osiguraju bezbednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU”, preneo je Miler stav Stejt departmenta na pres konferenciji.

Na dodatno pitanje u vezi sa prijavljenom upotrebom snajpera, rekao je da nije video da su ti izveštaji potvrđeni.

“Video sam izveštaje, ali neću da razgovaram o njima jer nisu potvrđeni, koliko znam”, dodao je Miler.

Upitan da prokomentariše nedavnu izjavu Gabrijela Eskobara za “Pavlović tudej”, da je pismo Aljbina Kurtija državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kojem optužuje Lajčaka i Borelja “da su u dosluhu sa Rusijom da bi imali pristrasan pristup prema Kosovu” – faktički netačno, kao i da li će pozvati predsednicu Kosova Vjosu Osmani da osudi napade na Lajčaka i Borela, Miler je rekao da je to komentar zamenika pomoćnika sekretara SAD i da nema na to šta da doda.

Dodao je da Eskobar govori u ime Stejt departmenta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare