30. Juna 2023.

Steam blokira igre koje imaju AI sadržaj?

Valve je navodno počeo da zabranjuje ​​Steam igre koje imaju sadržaje kreirane veštačkom inteligencijom, osim ako programeri ponude dokaz o tome da imaju prava na AI koji ih je kreirao.

U objavi na Redditu, koju je primetio veteran industrije igara Sajmon Karles, programer je opisao slanje rane verzije igre Steamu s nekoliko “prilično očigledno generisanih AI” sredstava za koje su rekli da planiraju da ručno poboljšaju u kasnijem kreiranju.

Kao odgovor, rečeno im je da igra ne može da bude odobrena osim ako programer ne dokaže Valveu da poseduje sva potrebna prava.

“Nakon pregleda, identifikovali smo intelektualno vlasništvo u igri za koje izgleda da pripada jednoj ili više trećih strana”, rekao je Valve.

“Konkretno, igra sadrži animacije generisane veštačkom inteligencijom koja se, kako izgleda, oslanja na materijal zaštićen autorskim pravima u vlasništvu trećih strana.

“S obzirom na to da je zakonsko vlasništvo nad takvim sadržajem generisanim veštačkom inteligencijom nejasno, ne možemo da isporučimo vašu igru ​​dok sadrži ta sredstva generisana AI-jem, osim ako ne možete da potvrdite da posjedujete prava na sve IP-ove korišćene u skupu podataka koji je obučavao AI za stvaranje sredstava u vašoj igri”. kažu iz Valvea.

Programer je rekao da su zatim ručno poboljšali pomenuta sredstva “tako da više nije bilo očiglednih znakova veštačke inteligencije”, ali nakon ponovnog slanja igre ponovno je odbijena.

“Ne možemo da šaljemo igre za koje programer nema sva potrebna prava”, rekao je Valve. “Trenutačno odbijamo da distribuiramo vašu igru ​​jer nije jasno da li osnovna AI tehnologija korišćena za izradu sredstava ima dovoljna prava na podatke o obuci”, istakli su nakon drugog pokušaja autora igre.

Poput profesionalaca u drugim kreativnim područjima, sve veći broj programera koristi veštačku inteligenciju za kreiranje svojih igara. Ali, brzo prihvatanje generativnih AI alata obučenih na animacijama koje je izradio čovek skinutim s veba pokrenulo je probleme s autorskim pravima koji ranije nisu postojali.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare