28. Marta 2023.

Stav Grčke u vezi sa Kosovom ostaje čvrst i nepromijenjen

Pritisci uvijek postoje, ali to nije uticalo na naš stav o Kosovu i Metohiji – izjavila je Sakelaropulu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbija i Grčka potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta.

On je nakon sastanka sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Grčke rekao da, kao što Grčka podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Helenske države i na kopnu i na vodi.

  • Hvala predsjednici i premijeru na podršci teritorijalnom integritetu. Za nas je važno poštovanje međunarodnog prava i tokom susreta sam potvrdio koliko je važno raditi na kompromisnim rješenjima sa Prištinom – rekao je Vučić.

Kako je istakao, zahvalio se grčkoj predsjednici na podršci Srbije na evropskom putu i što su se trudili da pomognu.

  • Vjerujem da u narednom periodu možemo da postignemo dalji napredak i u ekonomiji – rekao je on i istakao da je srećan, jer je ugostio grčku delegaciju.
  • Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa – naši narodi se dobro razumiju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osjećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u regionu jugoistočne Evrope, u svijetu, bilateralne i ekonomske odnose, mogućnosti dalje saradnje – naglasio je on.

Vučić je dodao da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmjene od 788, 5 miliona evra.

  • Vjerujuem da ćemo ove godine biti na milijardu evra, a to je samo razmjena roba i usluga je na 1,446 milijardi evra i vjerujemo da u tome postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turista u Grčkoj – rekao je danas Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grcku na godišnje odmore i to ne samo na sjever, već značajan dio ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva.

On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare