17. Maja 2025.

Starinski recept za cicvaru od kog će vam poći voda na usta

Tradicionalno jelo naših baka opet je u modi.

Jela od kukuruznog brašna veoma su popularna kao doručak u kućama širom Balkana. Bilo da odaberete kačamak, klasičnu “praznu” srpsku proju ili projice sa sirom, bićete siti nekoliko sati.

Ipak, postoji jelo koje može da “drži sitost” satima, a bazirano je na kukuruznom brašnu i veoma je kalorično zbog dodatih masnoća. Riječ je o cicvari, koja je nekada bila nezaobilazna na trpezama širom Srbije, a onda je lagano pala u zaborav.

Zbog sastojaka koji se koriste za kačamak i za cicvaru mnogi poistovećuju ova dva jela, iako se ona pripremaju na različite načine, a samim tim im je i ukus drugačiji.

Sastojci:

200 ml mlijeka

200 ml vode

500 g sira

200 g kukuruznog brašna

200 g kajmaka

so (po potrebi)

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i mlijeko, pa kuvajte toliko da se obje tečnosti zagriju. Dodajte izmrvljen sir i kuvajte dok ne proključa. Što je sir tvrđi i masniji, to će cicvara biti ukusnija.

Kad mlijeko, voda i sir „bace ključ“ dodajte kukuruzno brašno i kajmak i energično miješajte varjačom desetak minuta. Važno je da se svi sastojci sjedine i da zbog sira poprime gumastu teksturu, a da se oko cicvare u posudi odvoji masnoća od sira i kajmaka. Tek tada je jelo gotovo.

Ukoliko volite slaniju varijantu, dodajte so pred kraj kuvanja. Poslužite uz hladno kisjelo mlijeko.

Prijatno!

(Borba.me/Telegraf.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare