31. Maja 2025.

Starinska pita s trešnjama: Recept koji osvaja ljubitelje voćnih kolača

Volite li kolače sa trešnjama? Ako spadate u ljubitelje takvih poslastica, onda morate da pripremite i starinsku pitu sa trešnjama.

https://cb8b527ca4da9ce342ea0d45adf35b4f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-45/html/container.html

Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati.

Pita sa trešnjama – sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 1 kašika kiselog pavlaka
  • 1 manje jaje
  • 50 g šećera
  • 300 g očišćenih i prepolovljenih trešanja

Pita sa trešnjama – priprema:

Trešnje operite, prepolovite i izvadite im koštice. Pošto su same po sebi dovoljno slatke, ne morate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam fil bude slađi, ubacite u očišćene trešnje jednu veliku kašiku šećera.

Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladan maslac isijecite na manje kockice, dodajte ga u brašno i onda prstima brzo izmrvite dok ne dobijete masu nalik na mrvice. Brašno i maslac možete obraditi i u sjecku ili multipraktiku. Dodajte jaje i kiselu pavlaku, pa zamijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovinu stavite u frižider na sat vremena, a drugu u zamrzivač.

Poslije sat vremena izvadite polovinu tijesta iz frižidera i uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa. Razvucite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa ga uz pomoć oklagije prebacite u kalup. Lagano utisnite tijesto u kalup i izbodite ga viljuškom da se ne bi dizalo tokom pečenja. Stavite ga u rernu i pecite oko 15 minuta, dok ne dobije lijepu žutu boju.

Izvadite tijesto iz rerne i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača i narendajte ga preko trešanja. Potom vratite kalup u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 do 30 minuta, tj. dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju, prenosi Zadovoljna.hr.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare