29. Maja 2024.

Stari Egipćani su pokušali da izliječe rak prije 4.000 godina: ‘Pogledajte posjekotine na lobanji’

Drevni Egipćani su pokušavali da razumeju i leče rak pre više od 4.000 godina, veruju naučnici.

Istraživači su pronašli tragove rezova na lobanji oko velike lezije za koju se vjeruje da je uzrokovana kancerogenom izraslinom.

Takođe su pronašli 30 manjih lezija na lobanji, što ukazuje da se rak proširio.

Lobanja je pripadala čovjeku koji je imao oko 30 do 35 godina kada je umro, rekli su istraživači.

Istraživači navode da su rezovi vjerovatno napravljeni oštrim predmetom, što sugerira da su stari Egipćani možda pokušali operirati tumor.

“Kada smo prvi put pogledali kriške pod mikroskopom, nismo mogli vjerovati šta je ispred nas”, rekla je Tatiana Tondini , istraživačica sa Univerziteta u Tubingenu u Njemačkoj.

Ali Edgard Camaros , paleopatolog sa Univerziteta Santiago de Compostela u Španiji, rekao je da bi hirurški rezovi mogli biti rezultat medicinske autopsije kako bi se saznalo više o bolesti nakon smrti.

“Obe mogućnosti otkrivaju hiruršku intervenciju blisko povezanu s tumorima – i to je nevjerovatno”, rekao je. “Ovo otkriće je jedinstven dokaz o tome kako je drevna egipatska medicina pokušavala da se nosi sa rakom ili da ga istražuje pre više od 4.000 godina. Ovo je izuzetna nova perspektiva u našem razumevanju istorije medicine”, kaže on.

Prema istraživačkom timu, njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Frontiers in Medicine, sugerira da, iako se rak često smatra bolešću uzrokovanom ljudima uzrokovanom faktorima iz okoline kao što su zagađenje i ishrana, bolest je utjecala i na drevne civilizacije.

Camaros, vodeći autor studije, rekao je: “Istina je da se rak percipira kao moderna bolest, uglavnom povezana sa zapadnjačkim navikama i kancerogenima iz okoline. Međutim, rak nas prati od početka, na mnogo načina. Čak i dinosaurusi bolovao od raka.”

Poznato je da su stari Egipćani bili veoma vešti u medicini i da su imali napredno znanje o anatomiji i hirurgiji.

Dokazi sugeriraju da su bili u stanju identificirati, opisati i liječiti rane, bolesti i frakture, te postaviti zubne plombe.

Ali rak je još uvijek bio granica medicinskog znanja, rekli su istraživači.

Analizirali su i drugu lobanju, staru više od 2.000 godina, koja je pripadala ženi koja je možda imala preko 50 godina.

Ovo je otkrilo veliku leziju u skladu s kancerogenim tumorom koji je uništio kost, prema timu.AD

Znamo da se radilo o raku na osnovu karakteristika lezija na tim kostima, koje se uglavnom odnose na formiranje i destrukciju kostiju, rekao je Camaros. “Kada smo analizirali koštane strukture mikro-CT skeniranjem iznutra, otkrili smo vrlo jasne karakteristike raka.”

Obje lubanje potiču iz kolekcije Duckworth Univerziteta u Kembridžu, u kojoj se nalazi jedna od najvećih kolekcija ljudskih ostataka u Velikoj Britaniji.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare