Kuvar u jednom restoranu u Kopenhagenu (koji inače ima čak dve Mišelinove zvezdice) uspeo je, u saradnji sa naučnicima, da reprodukuju stari balkanski recept za pravljenje jogurta, čiji su glavni sastojak – mravi. Ova vest brzo se proširila internet prostranstvom i društvenim mrežama i zaintrigirala veliki broj gurmana, dok je sam specijalitet postao gastronomska senzacija.
Od slučajnosti do otkrića starog recepta
Priča o obnavljanju recepta počela je sasvim spontano: kuvar je sa svojim pomoćnicima u frižideru ostavio mleko u kome se potpuno neplanirano obreo i jedan mrav. Kada su nešto kasnije uzeli to mleko primetili su nešto neobično: umesto da bude tečne, homogene strukture, napitak je bio gust, sa grudvicama mestimično. To ih je i navelo na misao da istraže šta se zapravo dogodilo.
Kada su počeli da analiziraju situaciju sa mlekom, kuvar i pomoćnici saznali su da su u davna vremena žitelji Balkanskog poluostrva pomoću mrava pravili jogurt, kao i da je taj recept praktično zaboravljen, potpuno nezasluženo. Zatim je kuvar angažovao i antropologe i mikrobiologe, kako bi razotkrio mehanizme koji se kriju iza ovog procesa fermentacije, odnosno “magičnu” moć mrava.
Koreni “balkanskog” jogurta su u Bugarskoj
“Savremeni jogurti se, po pravilu, priremaju pomoću dva soja bakterija. Međutim, ako pogledamo tradicionalne jogurte, primetićemo veću raznovrsnost bakterija, kao i međuzavisnost između načina pripreme, godišnjeg doba i geografske lokacije i – sadržaja bakterija”, naveo je mikrobiolog Leoni Jan, a preneo ruski portal Moskovski Komsomoljec.
Istražujući dalje tradicionalne načine za pripremu jogurta, naučnici su “stigli” do bugarskog sela Nova Mahala, čiji su stanovnici sačuvali od zaborava recept za pripremu jogurta koji se bazirao upravo na dodavanju crvenih šumskih mrava u mleko. Samo nekoliko mrava u buretu mleka bilo je dovoljno da proces fermentacije započne, a mleko bi se u jogurt pretvorilo već narednog jutra.
“Balkanski” jogurt bi mogao postati hit u svetu
Jogurt pripremljen po starom balkanskom receptu, po mišljenju eksperata, ima sve preduslove da postane gastronomski hit u svetu: njegova čar leži i u specifičnom ukusu i prirodnom načinu pripreme, što je u današnje vreme velika retkost. Osim toga, ovakav jogurt ni po čemu ne zaostaje sa savremenim kada je reč o nutritivnim svojstvima, što ga čini savršenom alternativom.
RTbalkan.