Evo kako da napravite štapiće i perece sa susamom.
SASTOJCI:
700 + 50 g brašna
250 ml mlijeka
40 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 g margarina
40 g masti
60 g kajmaka
2 jaja
susam
PRIPREMA:
U toplo mlijeko stavite izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. U vanglici izmiksajte margarin, mast, kajmak, dva žumanceta i jedno bjelance. Posolite. Dodajte mlijeko sa nadošlim kvascem i brašnom (700 g) te zamijesite tijesto. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite tijesto u pravougaonik, oko osam milimetara debljine. Ivice izrežite i od tog tijesta, kada ga ponovo sastavite, napravite perece uz pomoć sjekača. Izrežite i štapiće željene širine i dužine. Premažite umućenim bjelancetom i pospite susamom. Prebacite na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Nezavisne.com