28. Marta 2023.

Stano: Iduće nedjelje nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi i Beograda Petar Petković sastaće se sledeće nedelje u Briselu gde će biti nastavljen dijalog uz posredovanje Evropske unije, saopštio je na konferenciji za novinare portparol Evropske unije Peter Stano.

Kako N1 saznaje,  tehnički dijalog Beograda i Prištine će biti nastavljen u utorak 4. aprila.

Stano je najavio da će sastanak Bisljimija i Petkovića biti “prvi korak ka implementaciji onoga što je dogovoreno u Ohridu, u Severnoj Makedoniji”, piše “Albanijan post”.

Stano je govorio i o koracima koji su preduzeti nakon ohridskog sastanka.

“Imali smo sastanak u Savetu za spoljne poslove gde je visoki predstavnik Žozep Borelj obavestio ministre. Zatim je obavestio ostale partnere. Imali smo i sastanak Evropskog saveta, gde su lideri to odobrili i poručili obema stranama da nastave sa brzom implementacijom obaveza koje su preuzele na sebe“, naveo je i dodao da je EU već započela svoj deo posla oko uključivanja Ohridskog sporazuma u ​​poglavlje 35 u pregovore o članstvu Srbije i EU.

On je potvrdio i da će ubuduće biti sastanaka na najvišem političkom nivou, ali da će Brisel najaviti održavanje tih sastanaka kada bude potrebno.

“Zadovoljstvo nam je što vidimo da dijalog postaje popularan u regionu, sve više zemalja nudi mogućnosti za organizovanje sastanka na visokom nivou, dijalog je otpočeo u Briselu i došli smo do veoma važnog koraka u Ohridu. Dakle, sada se posao sprovodi”, dodao je on.

Predsednik Srbije ponovio je novinarima daanas da će “Srbija da implementira ono što smo rekli” i istakao da je cilj Srbije “da ubrzamo evropski put”, ali i ekonomski i demokratski napredak.

“Jasno sam rekao šta Srbija hoće da uradi, a šta neće da uradi. Ništa ne krijemo i ništa nismo lagali”, naglasio je Vučić.

RT.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare