8. Septembra 2023.

Stanivuković riješio blokadu odluka Grada Banjaluka

Sekretara Skupštine Grada Banjaluka Igora Šukala će u njegovom odsustvu mijenjati  stručni savjetnik za skupštinske poslove Goran Mirković, čime će nakon dvomjesečne blokade, objavom u gradskom Službenom glasniku, stupiti na snagu brojni akti lokalne uprave.

Mirkovićevo postavljanje za zamjenika predviđeno je izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta Grada Banjaluka.

Kako je CAPITAL pisao u više navrata odluke koje je u prethodnom periodu donijela Skupština grada Banjaluka, ali i akti koje je donijela aktuelna gradska administracija nisu mogli stupiti na snagu zato što se ne objavljuje Službeni glasnik Grada Banjaluka.

On se ne objavljuje zbog odsustva sekretara Skupštine grada Igora Šukala, koji jedini može da potpisuje i šalje akte na objavu u gradski Službeni glasnik.

Nedavno je Stanivuković najavio da će se problem riješiti tako što će se ti akti uputiti na objavu u Službeni glasnik RS, ali je taj plan pao u vodu zato što je to preskupo za Grad Banjaluku. Nakon toga je napravio novi plan koji predviđa novu sistematizaciju stručne službe Skupštine grada o čemu je CAPITAL pisao u tekstu: Stanivuković mijenja sistematizaciju da odblokira Službeni glasnik.

FOTO: Capital

Objavljena nova sistematizacija

Iako je prethodno bio najavio da će se sistematizacijom uvesti  novo radno mjesto – načelnika stručne službe Skupštine grada Banjaluka, Stanivuković je još jednom promijenio plan i samo je  odgovornosti sekretara „prebacio“ na službenika u toj službi.

U izmijenjenom pravilniku je navedeno da se u „opisu poslova Stručne službe Skupštine grada, sekretara Skupštine grada i radnih mjesta, kod opisa poslova radnog mjesta pod rednim brojem 2 “Stručni savjetnik za skupštinske poslove” poslije druge alineje: “- priprema složenije nacrte odluka i druge akte za potrebe Skupštine grada i njenih radnih tijela” dodaje se nova alineja: “- po potrebi zamjenjuje odsutnog sekretara Skupštine grada”.

Stručni savjetnik za skupštinske poslove u skupštinskoj službi je Goran Mirković.

Navedeno je da ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, odosno 15. septembra.

Ninković će tražiti tumačenje resornog ministarstva  

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković je kazao da je za njega iznenađenje da se izmjenom opisa radnih zadataka nekome daje posao sekretara Skupštine.

„U principu to bi trebalo da znači da bilo koji službenik u Stručnoj službi može da mijenja sekretara, jer to je samo izmjena u opisu radnih obaveza nekog od službenika kojem se daje radni zadatak da nekoga mijenja“, kazao je Ninković za CAPITAL.

Ninković kaže da će tražiti tumačenje ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Kaže da je Mirković bio pored njega na skupštinskim zasjedanjima zbog godina radnog iskustva u Skupštini grada.

Razmišljao sam da mi je u vidu pomoći trebala osoba sa najviše iskustva u tom smislu“, kazao je Ninković.

Naime, Goran Mirković je i dosada mijenjao sekretara Skupštine na prethodnih nekoliko zasjedanja Skupštine grada, kada su u pitanju administrativni poslovi koji su dužnost sekretara. Za tumačenje Poslovnika o radu Skupštine grada su bili zaduženi predsjednik ili potpredsjednik Skupštine grada.

Podsjećamo, CAPITAL je ranije objavio da gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oduzeo kancelarije predsjedniku i Sekretaru Skupštine grada i time je blokirao njihov rad. Nakon oduzimanja kabineta Šukalu je pozlilo i on je od tada na bolovanju.

Zbog njegovog odsustva, odluke Skupštine grada, ali i gradonačelnika Draška Stanivukovića nisu se mogle objavljivati u Službenom glasniku grada Banjaluka. Odluke koje se nisu objavljene u Službenom glasniku Banjaluka ne mogu stupiti na snagu, a to praksi znači da se ne mogu realizovati.

CAPITAL: V. Popović

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare