A zašto i ne biste, kada su naši roditelji i generacije iza njih svakodnevno jele ovakav hleb, a mi smo nasledili ovaj način ishrane… Moramo da vam otkrijemo tajnu: kombinacija šećera i kvasca, koja se koristi za pravljenje skoro svakog hleba i peciva, je otrovna.
Šta je danas u kvascu
Ispitivanja su potvrdila da se u prašak za pecivo dodaje izbeljivač i da se tretira veoma sumnjivim metodama kako bi bio beo i brašnast. Nažalost, ovako tretiran prašak za pecivo može dovesti do razvoja raznih bolesti, piše Econet.ru.
Čak i ako uzmete čisti pekarski kvasac, nećete mnogo učiniti za svoje zdravlje, a evo zašto: čim kvasac uđe u organizam, počinje proces fermentacije u crevima, zdrava mikroflora umire, imunitet se smanjuje, kandidijaza se stvara u crevima i može doći do disbakterioze.
Kvasac može da “zakiseli” telo, što doprinosi nagomilavanju toksina i mogućnosti nastajanja kancera. Kvasac ne umire na visokim temperaturama i pokazuje svoju najgoru stranu samo u ljudskom telu. Mnogi od nas koji mese hleb i kolače znaju da se kvasac aktivira uz pomoć šećera. Kvasac se hrani šećerom. Iz ovoga proizilazi “zavisnost od slatkiša” od koje pati sve više ljudi u savremenom društvu.
Što više jedemo torte i peciva, to više želimo da ih jedemo. Vremenom se debljamo, koža stari, telo propada… Posledica konzumiranja ove formule: kvasac+šećer=pecivo i slatkiši, dovodi do umora, promene raspoloženja, problema sa crevima (nadutost, zatvor, gasovi, dijareja) , alergije, kolitis itd.
Kako uništava imunitet
Znate onu staru izreku koja kaže “sve dolazi iz stomaka”? Mnogi to tumače kao “ljubav dolazi kroz stomak”, ali poenta je da bolesti često dolaze od nezdrave hrane koju unosimo u organizam.
Kvasac je jedan od onih krivaca koji vremenom toliko “okupiraju” creva da bukvalno prodiru u crevni zid, čime se povećava propustljivost creva. Tada se dešava da se supstance koje nisu spremne za varenje apsorbuju u krv, što stvara haos u telu. Imuni sistem je pod stresom jer počinje da vari hranu. Kada postoji opasnost od mikroba u telu, imuni sistem neće moći da se bori protiv njih jer je svoju snagu potrošio na nešto što do tada nije trebalo da radi.
Hleb se može praviti bez upotrebe kvasca. Važno je napomenuti da postoji pravi, originalni kvasac koji ne sadrži sve ove dodatne komponente koje ima kvasac koji nam je svakodnevno dostupan. Da biste utvrdili da li imate zavisnost od slatkog – uzrokovanu kombinacijom kvasca i šećera – pogledajte ovu listu:
– Hronično začepljen nos
– Sindrom iritabilnog creva (nadimanje, gasovi, dijareja, konstipacija)
– Hroničan umor
– Česte gljivične infekcije
– Čest kašalj
– Bubuljice
– Alergije na hranu
Ako imate bar dva od sedam ponuđenih odgovora, možete sebe smatrati osobom koja preteruje sa unosom kvasca u organizam. Verovatno konzumirate previše slatkiša, peciva i pekarskih proizvoda. Dakle, pošto se kvasac “hrani” šećerom, da biste se oslobodili zavisnosti od slatkog, morate da “postite” najmanje 21 dan.
Šta to znači? Naime, tokom 21. dana ne smete da konzumirate slatkiše, peciva, hleb sa kvascem, niti bilo koju prerađenu hranu. Kada izbacite kvasac iz organizma, vaš imunitet će se značajno poboljšati, a da biste dostigli taj nivo preporučuje se da pijete više čaja sa limunom i đumbirom.
Ukoliko dođe do krize zbog nedostatka šećera, preporučuje se da pojedete neko od ovih voća: jabuka, trešnja, grejpfrut, šljiva, pomorandža, breskva, grožđe, kivi ili jagoda. Kada prođete kroz ovaj program detoksikacije, vaša koža će postati čistija i zdravija, creva će raditi “kao sat”, telo će se očistiti od toksina, a nezdrava želja za slatkišima će napustiti vaše telo.
Kako prestati
Kako možemo prestati da jedemo kvasac i proizvode od šećera:
1. Jedite beskvasni hleb (starinski beskvasni hleb i peciva).
2. Pokušajte da ne unosite šećer u organizam tokom 21. dana kako biste se oslobodili zavisnosti od slatkiša.
3. Pratite kako vam se koža popravlja, kako bukvalno iz dana u dan postajete mlađi i neka vam to bude motivacija da prestanete da unosite ovu nezdravu kombinaciju u svoje telo.
B92.