30. Marta 2023.

Šta su zapravo KALKANSKI KRUGOVI? Evo šta se krije iza imena popularne serije

Druga sezona “Kalkanskih krugova” emitovaće se od subote, kada ćemo videti kakve misteriozne pojave očekuju likove ovog puta. 

Radnja serije je grupisana oko dve važne porodice za selo Dol – Petrovića i Đorđevića. Istorija njihovih odnosa seže do početka 20. veka, a sve je ispunjeno brojnim mističnim momentima koji su ostali nerešeni. U centru priče su otac i ćerka, Miona i Dejan Matić, koje tumače Ivana Zečević i Vojin Ćetković.

Ako seriju do sada niste gledali, a to planirate ili se piatte šta zaista predstavlja “kalkanske krugove” i šta ta reč uopšte znači, postoji objašnjenje.

Ovi krugovi su bazirani na stvarnim granicama kojima je obeležavana teritorija na kojoj su se nalazili ljudi koji su oboleli od gube, odnosno lepre. Oni bi bili izdvojeni i držani su u prostoru koji je bio ograničen živim krečom. Tu granicu u selu iz serije naziaju “kalkanskim krugovima”.

Guba je hronična infektivna bolest za koju je zna još od antičkog doba, a danas se uspešno leči antibioticima. Glavni simptom odnosi se na odumiranje nerava, oštećenje respiratornog trakta, kao i kože i očiju.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare