U hljeb se, prema tradiciji, stavlja novčić, a za onog ko ga pronađe vjeruje se da će mu donijeti novac i sreću tokom cijele godine.
U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.
Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mjestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hljeb.
Česnica podsjeća na noć kada su mudraci došli na poklonjenje. Marija im je ponudila hljeb i otuda običaj da se na božićnoj trpezi obavezno nađe česnica.
Česnica je pogača koja se pravi od brašna vode i masti, bez kvasca. Najčešće je mijesi najstarija ukućanka prvog dana Božića, prije izlaska sunca. Zatim se okreće polivajući se vinom i lomi se na onoliko dijelova koliko ima ukućana.
Izvor: Glas Srpske