8. Oktobra 2023.

Šta se dešava ako slučajno popijete lijek kome je istekao rok trajanja?

Nekoliko faktora, kao što su starost osobe i vrsta lijeka, utiču na to da li je bezbjedno uzimati lijek nakon isteka roka trajanja.

Stručnjaci preporučuju da očistite svoj ormarić sa lekovima pre početka sezone prehlade i gripa, kako biste bili sigurni da su lekovi koje imate bezbedni.

Stručnjaci ističu da u nekim slučajevima možete uzimati lekove kojima je istekao rok trajanja, ali treba biti oprezan.

„Postoje neki lekovi na recept koji su zapravo štetni i mogu biti toksični za ljudsko telo nakon isteka roka trajanja. Ali ako uzimate lekove bez recepta sa istekom roka trajanja, oni jednostavno više neće biti tako efikasni“, rekla je za Health Stejsi Kertis, farmaceut i vanredni profesor na Farmaceutskom koledžu Univerziteta Florida.

Nekoliko faktora je važno

Postoji nekoliko faktora, starost osobe, vrsta leka, način na koji se čuva i koliko dugo je istekao, koji mogu učiniti uzimanje lekova sa isteklim rokom rizičnijim.

Kada istekne rok trajanja, farmaceutska kompanija ne može garantovati da će lek bez recepta biti potpuno efikasan i bezbedan. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje da se ne koriste lekovi sa isteklim rokom trajanja, ali Health piše da ni ovi rokovi nisu potpuno crno-beli.

Kertis navodi da se neki lekovi mogu koristiti mesecima nakon isteka roka trajanja, ali je malo verovatno da će biti tako efikasni. Određeni lekovi za prehladu i grip bez recepta zahtevaju rok trajanja prema uputstvima, savetuje Ešli Garling-Nanjez, klinički docent na Univerzitetu Teksas.

„Sve što je u tečnom obliku – kapi za oči, kapi za uši, sprejevi za nos, tečnosti za kašalj i slično – neće biti bezbedni za upotrebu nakon isteka roka trajanja jer imaju tendenciju rasta bakterija“, objasnila je ona.

Kako pravilno čuvati lek?

Proizvodi koji sadrže aspirin takođe mogu biti nebezbedni nakon isteka roka, dodala je, jer lek ima tendenciju da se razgradi.

Deca, starije osobe i oni sa drugim zdravstvenim stanjima možda žele da izbegnu bilo kakve lekove bez recepta sa istekom roka trajanja kao meru predostrožnosti.

Takođe je važno kako se lekovi čuvaju. Ako se lekovi nepravilno čuvaju, mogu postati neefikasni pre isteka roka, kažu stručnjaci. Na primer, lekove nikada ne treba držati na prozorskoj dasci ili bilo gde gde ima puno sunčeve svetlosti, niti u rancu ili torbi, kao ni u u gepeku.

„Zapravo će pre isteći jer će toplota mnogo brže razgraditi lek“, objasnio je Garling-Nanjez.

Kertis navodi da isto važi i za lekove koji se čuvaju u kupatilu.

„Tuširanje stvara veoma toplo, vlažno okruženje, što može uticati na lekove koji se nalaze u kupatilu“, dodala je.

Garling-Nanjez takođe preporučuje da uvek bacite lek ako izgleda kao da se raspada, ima čudnu boju ili generalno izgleda na oko loše, prenosi N1 Zagreb.

Foto: Shutterstock

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare