26. Septembra 2023.

Šta piše u Sporazumu o punom suverenitetu BiH koji je predložio Dodik?

Dodik predlaže ukidanje stranog intervencionizma, i to prekidanjem mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i ukidanjem kancelarije visokog predstavnika.

U Bosni i Hercegovini neophodno je uspostaviti pun suverenitet što podrazumeva kraj stranog intervencionizma, piše u Sporazumu koji je predstavnicima HDZ-a i SDP-a predložio lider Republike Srpske Milorad Dodik.

U dokumentu koji je ipak ostao nepotpisan navodi se da je BiH složena država sastavljena od dva državotvorna entiteta, RS i Federacije BiH, kao i da je država tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i drugih naroda i građana.

“BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, ima pravo i obavezu da uspostavi pun suverenitet na svojoj teritoriji, kako to propisuju principi Povelje Ujedinjenih nacija, koji su postali sastavni deo međunarodnog prava, koji uključuje odlučivanje od strane nedržavnih organa”, piše pod tačkom tri Sporazuma u punom suverenitetu koji je predložio Dodik, a čiji je tekst objavio RTRS.

Da bi BiH okončnala strani intervencionizam, neophodan je prema predlogu, prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kao i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH, kako je prvobitno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

“Parlamentarna skupština na nivou Bosne i Hercegovine usvojiće Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se u skladu sa Ustavom, utvrditi drugi način izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je do sada birao predsednik Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u dokumentu.

Pozivaju se potpisnici Sporazuma o civilnoj implementaciji mirnog rešenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, BiH, Federacija BiH i RS da donesu Izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

“Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, RS i Federacije Bosne i Hercegovine će relevantnim aktima utvrditi kraj stranog intervencionizma, što znači prestanak potrebe za Većem za implementaciju mira, prestanak rada institucije Visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima je ujedno uspostavljen puni suverenitet Bosne i Hercegovine”, piše u Ugovoru.

Foto: RTRS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Duro
Duro
5 mjeseci prije

Zar ovaj predlog sporazuma nije prihvatljiv za svaku suverenu zemlju?