30. Aprila 2023.

Šta jesti prije i poslije svakog treninga?

Bilo da želiš da dobiješ ozbiljne mišiće ili želiš da smršaš i postaneš vitkiji/vitkija, ishrana je temelj na kome gradiš svoj izgled. Iako je ono što jedeš tokom dana od izuzetnog značaja, šta kažeš na ono što jedeš prije i poslije svakog treninga? Da li znaš nešto o tome?

Foto: Freepik

Ono što jedeš prije i poslije treninga u teretani može imati veliki uticaj na to koliko je produktivno tvoje vježbanje. I to je ono što je Max Posternak odlučio razjasniti.

Max Posternak je osnivač Gravity Transformation, web stranice usmjerene na davanje savjeta i smjernica za trening za ljude koji žele poboljšati svoju kondiciju i izgubiti težinu. Njegov YouTube kanal ima preko 4 miliona pretplatnika.

“Ono što jedete prije i poslije treninga imaće uticaj na to koliko dobro radite u teretani, koliko brzo ćete se oporaviti i rezultate koje ćete vidjeti u ogledalu”, objašnjava Posternak.

Zato je važno razumjeti šta jesti prije i poslije svakog treninga kako bi se iskoristile sve prednosti koje donosi vježbanje.

jesti prije i poslije treninga
Foto: Freepik

Prije treninga

Tokom treninga, želiš da zadržiš nisku stopu razgradnje proteina i visoku stopu sinteze proteina. Aminokiseline su građevni blokovi mišića i esencijalne su za povećanje sinteze mišićnih proteina.

Bez dovoljno aminokiselina u našem krvotoku, tvoje tijelo će razgraditi mišiće da bi se napajalo, što je posljednje što želimo, čak i ako želiš izgubiti tjelesnu težinu i sagorjeti masti.

Da spriječiš razgradnju mišića, treba imati značajnu konzumaciju proteina najkasnije 4 sata prije treninga. Ako se voliš buditi i vježbati rano ujutro, proteinski šejk će ti puno pomoći.

Takođe treba uzimati ugljene hidrate prije treninga jer će ti to omogućiti da prebacuješ veće težine, za više ponavljanja i pomoći u oporavku. Uzmi najmanje 30-40 grama ugljenih hidrata prije treninga.

jesti prije i poslije treninga
Foto: Freepik

Nakon treninga

Razgradnja mišića se povećava nakon treninga, tako da je važno da pravilno napuniš svoje tijelo nakon treninga kako ne bi izgubio/izgubila mišiće.

Potrebna je vrsta proteina koja se lako apsorbuje, kao što je proteinski šejk.

Uzimanje ugljenih hidrata nakon treninga takođe će ti pomoći da brže izgradiš mišiće jer će se nivoi inzulina podići i ostati povišeni tokom dužeg perioda. Ugljeni hidrati će takođe napuniti nivoe glikogena u mišićnim ćelijama.

Posternak predlaže da jedeš 30-50 grama brzoprobavljivih ugljenih hidrata kao što su banane, krompir ili bijeli pirinač. Masti nisu neophodne nakon treninga, pa ako ih želiš, odaberi zdravu opciju kao što je masna riba puna omega-3.

Izvor: boxrox.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare