5. Aprila 2024.

Šta je javnost mislila da zna, a šta je policija uspjela da sakrije: Četiri tajna detalja istrage ubistva

Tokom istrage nestanka, a kasnije i ubistva Danke Ilić, u javnosti se mnogo raspravljalo o navodnom curenju informacija iz policije u medije.

Jedan policajac iz Bora je i uhapšen zbog odavanja tajni iz istrage, mada još nismo saznali kome, kako i zašto ih je odavao, podseća Blic.

Ipak, jučerašnje otkriće detalja svirepog ubistva Danke Ilić ukazuje na to da je policija tokom potrage za nestalom Dankom Ilić zapravo uspela da sakrije od curenja u javnost sve najvažnije detalje bitne za rešavanje slučaja, ocenjuje taj list I nabraja o kojim informacijama je reč:

1) Svedoci koji su videli Danku posle nestanka

Šta je javnost mislila da zna: Dankina majka Ivana Ilić je još prvog dana ispričala da joj je, ubrzo pošto je Danka nestala, javljeno da je neki komšija devojčicu video na ulazu u šumu.

Ta prijava viđanja nije zvučala ubedljivo i mahom je zanemarivana u daljim medijskim izveštajima. Čak se spekulisalo da “nema nijednog dokaza da je Danka ikad bila u Banjskom polju”.

Šta je policija znala: Inspektori su od prvog dana znali da su pouzdani svedoci videli Danku u minutima posle nestanka. Bratislav Gašić, ministar policije, otkrio je juče da je “u periodu od 13.45 do 13.52 sati Danka izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica”.

Javnost nijednog trenutka nije bila svesna da postoje pouzdani očevici koji su van svake sumnje locirali Danku Ilić u Banjskom polju u vreme nestanka.

2) Postojanje belog “fijat pande”

Šta je javnost mislila da zna: Na društvenim mrežama se posle nestanka Danke Ilić pojavio snimak sa jedne nadzorne kamere u Banjskom Polju na kojem se video navodno sumnjivi svetloplavi “fijat punto” kragujevačkih tablica.

Šta je policija znala: Inspektori su od samog početka potrage znali za postojanje belog automobila “fijat panda” koji je u trenucima nestanka bio u Banjskom polju. Majka Danke Ilić je lično videla taj automobil posle nestanka, a Dankin otac Miloš Ilić ga je čak i zaustavio

Javnost nijednog trenutka nije bila svesna da postoji sumnjivi beli “fijat panda”.

3) Postojanje dvojice osumnjičenih

Šta je javnost mislila da zna: Pažnja javnosti je bila fokusirana na majku Danke Ilić. Ona i jeste bila jedan od važnih delova istrage, ali zbog jednostavne činjenice da je poslednja videla svoju ćerku uoči nestanka

Zaboravljalo se da je ispitivanje najbliže rodbine nestalih uobičajeni pravac istrage i da često dovodi do eliminisanja tih osoba iz daljeg toga istražnog postupka zbog nepostojanja bilo kakve povezanosti sa počinjenim delom.

Šta je policija znala: Majorka policije Bojana Otović Pjanović izjavila je sinoć na RTS-u da su za policiju već drugog dana istrage S.J. i D.D. bili osumnjičeni.

“Radili smo analizu vozila koja su prolazili tuda nakon obavljenog razgovora sa majkom, koja je zapazila belo vozilo “panda”. Već drugog dana utvrđeno je da se belo vozilo “panda” kretalo tuda, kao i još 16 vozila, ali samo dva vozila su se vratila istim pravcem, među kojima i “panda”. Eliminacijom svih tih vozila koja su išla i izašla ostalo je sporno vozilo ‘panda’”, rekla je Pjanović Otović.

Javnost nijednog trenutka nije bila svesna da postoje dvojica osumnjičenih za umešanost u nestanak ili ubistvo Danke Ilić

4) Poligrafsko ispitivanje dvojice osumnjičenih

Šta je javnost mislila da zna: Slično kao i u prošlom slučaju, javnost je opet bila fokusirana na poligrafsko ispitivanje Dankinog oca Miloša Ilića, ali i na činjenicu da Dankina majka Ivana nije mogla da bude podvrgnuta poligrafu jer je trudna. Zanemarivala se činjenica da je poligrafsko ispitivanje najuže rodbine uobičajeni deo istrage.

Šta je policija znala: Ministar policije Bratislav Gašić izjavio je juče da je jedan od dvojice osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić tokom poligrafskog ispitivanja imao reakciju, a da je drugi imao odloženu reakciju. To u prevodu znači da su obojica pali na testu, samo na različitim pitanjima.

Javnost nijednog trenutka nije bila svesna da je bilo ko tokom istrage pao na poligrafskom ispitivanju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Ratko
Ratko
1 mjesec prije

I djevojčica od dvije godine je otišla za 10-ak minuta toliko daleko od kuće i izgleda i kroz šumu pa mama nije čula ni kada su je udarili autom, a zatim ubacili u auto, a i krv nisu nigdje našli na asfaltu i ako su sve pretraživali danima!!?? Nešto ovdje smrdi!