20. Juna 2023.

Šta je Blinken tražio od Kine?

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD i Kina nastavljaju razgovore o oslobađanju tri američka državljanina koji su pritvoreni u Kini.

“Ne želim da ulazim u detalje, ali veoma aktivno govorimo o tome”, rekao je Blinken u intervjuu za Si-Bi-Es njuz u ponedeljak.

Blinken je posle posete Pekingu istakao da su SAD posvećene nastavku rešavanja sva tri slučaja, preneo je Rojters.

Vašington za trojicu pritvorenih Amerikanaca kaže da su neosnovano pritvoreni u Kini: pastor Dejvid Lin (67) od 2006, Kai Li (60) kome je izrečena 10-godišnja kazna 2018. godine zbog optužbi za špijunažu, kao i biznismen iz Teksasa Mark Svidan koga je kineski sud osudio 2019. godine.

Blinken je takođe rekao da je tražio od kineske vlade da bude oprezna u vezi sa privatnim kompanijama koje mogu da obezbede Rusiji tehnologiju koja bi mogla da se upotrebi u ratu protiv Ukrajine, napominjući da nije video nikakve dokaze da Peking pruža Moskvi pomoć u oružju.

Blinken se sastao u ponedeljak, drugog dana svoje posete Kini, sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

“Što se tiče pomoci u oružju Rusiji za upotrebu u Ukrajini, mi, a i druge zemlje su od Kine dobile uveravanja da nije i da nece pružiti takvu pomoc Rusiji na korišcenje u Ukrajini”, rekao je Blinken.

Na pitanje za komentar Blinkenove izjave, kineska ambasada u Vašingtonu je saopštila da je Kina posvecena promovisanju mirovnih pregovora i da nije obezbedila oružje ni jednoj strani u sukobu Rusije i Ukrajine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare