2. Juna 2023.

Šta će biti sa kućom Topalovića iz filma “Maratonci trče počasni krug”?

Kuća u kojoj je snimano čudo jugoslovenske kinematografije danas je u veoma lošem stanju i izgleda gotovo neprepoznatljivo.

Oronula, zapuštena , pojedini prozori razbijeni na gornjem spratu kuće ,uništena fasada, otpadaju delovi zida, po dvorištu razbacane slike. Dvospratnica Topalovića ovekovečena u kultnom filmu “Maratonci trče počasni krug” danas izgleda sasvim drugačije .

“Ovo je kuća iz 1848. godine koja je pravljena isprva kao kuća na jednom nivou kasnije je dozidan drugi sprat. Ova kuća je dodeljena i u njoj je stanovalno više porodica i to su zaštićeni stanari još iz perioda posle Drugog svetskog rata danas tu nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi”, rekao je Zoran Miladinović, predsednik srpskog udruženja turističkih vodiča.

Turistima koji iz drugog grada dođu da posete Beograd s jedna strane bude im drago što vide čuvenu kuću Topalovića , ali su i razočarani jer je vide u lošem stanju .

“Za početak možda bi bilo dobro da obeležimo ovu kuću makar jednom tablom na kojoj bi pisalo “Kuća Topalovića iz filma “Maratonci trče počasni krug” i tu da malo ovekovečimo ustvari i te slavne likove koje su glumili poznati Bata Stojkovic i drugi”, dodao je Miladinović.

Slikar koji sada živi u kući Topalovića rekao je da je drugi sprat 1999. godine kupila vlasnica koja je kuću želela da sruši , ali je sprečena . Takođe, dodao je i da je dobra vest što grad Beograd obećao da će u narednom periodu izvršiti restauraciju kuće

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare