27. Maja 2023.

Šta će biti sa kamatama? Iz MMF imaju loše vijesti

Ekonomija je poslednjih godina bila uzdrmana brojnim globalnim neprilikama. Sva globalna previranja loše su uticala i na ekonomiju, što je rezultiralo rastom inflacije, a samim tim i povećanjem kamata. Strani stručnjaci tvrde da do pada neće skoro doći.

Udarne vesti

Od prošle godine pa sve do danas FED je ukupno deset puta povećao kamate, ECB je do sada povećala kamate 7 puta, a NBS trinaest puta.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda izjavila je da je rano da se kamate vrate na stari nivo i dodala da se njihovo smanjenje ne očekuje pre početka 2025. godine.

Georgijeva je naglasila da centralne banke moraju da ostanu na svom kursu, jer ako se prerano povuku i ublaže kamatne stope, onda inflacija može biti problem za rast na duži vremenski period.

Početak rasta kamata bio je još 2022. godine kada je FED povećao kamatnu stopu na najviši nivo od 1980-ih godina. Razlog je bio usporavanje inflacije, a ta visina kamata nije bila viđena već 40 godina. Od tada povećanja su se samo nizala iz meseca u mesec.

Evropska centralna banka je takođe krenula sa povećanima, kao i NBS. Kamata su rasle skoro svakog meseca sa izuzetkom ovog meseca kada je rast kamata malo usporen, a NBS je zadržala kamate na istom nivou.

Dušan Uzelac, finansijski stručnjak za Blic kaže da još uvek ne možemo tačno da prognoziramo šta će se dešavati do početka 2025. godine, jer je u pitanju dug vremenski period.

“Malo mi je to paušalna izjava, jer malo ko je spreman da na tako dug period daje prognoze. Trgovinski i ekonomski tokovi su dosta narušeni, a rezultat svega toga su kamate. Sva ekonomska pomeranja koja se događaju su samo odgovor na na globalna pomeranja. Svakom prosečnom čoveku koji je korisnik nekog od kredita treba da bude jasno da finansijski sistem zavisi od njega i njegove sposobnosti da otplaćuje svoje obaveze, jer kada ljudi proglase bankrot i banke ostaju bez para”, nastavlja Uzelac.

“Kada je reč o Srbiji, mi nismo zaduženi kao Evropa i ne možemo da bankrotiramo. Period jeftinog novca je gotov, a to je samo gorkla pilula osvešćenja, iako su svi ekomomisti i bankari znali da će doći do toga”, zaključuje Uzelac.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare