25. Maja 2023.

Srpskom glumcu Jovanu Giniću nagrada na Kanskom festivalu

Nagrada je uspostavljena pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, i dodeljuje se u okviru kanskog programa „Nedelja kritike“.

Svetska premijera filma Izgubljena zemlja održana 22. maja na Kanskom festivalu u, do poslednjeg mesta popunjenom, bioskopu „Miramar“.

Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom.

Ovogodišnje, 62. izdanje „Nedelje kritike“ obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog sveta, od kojih se sedam, uključujući i Izgubljenu zemlju, takmiče za gran-pri i druge nagrade.

Žirijem programa „Nedelja kritike“ ove godine presedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film Događaj osvojio Zlatnog lava 2021. godine u Veneciji.

Pored Dinanove, u žiriju su nemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Jovan Ginić u filmu Izgubljena zemlja glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. 

Pored nagrađenog Ginića, u filmu Izgubljena zemlja glumi još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović, koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Izgubljena zemlja je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

Perišić je u izjavi za sajt FCS-a rekao da je uživao u radu sa mladim glumcima.

„Rad sa naturščicima je za mene najlepši deo rada na filmu. Jovanova posvećenost ovom filmu je bila izuzetna i ostvario je ulogu o kojoj će se, verujem, dosta pričati. On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koji sam želeo da ispričam svojim novim filmom“, rekao je Perišić.

Nastanak filma Izgubljena zemlja podržao je Filmski centar Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, prepoznavši „potencijal za dug i uspešan život na najvažnijim internacionalnim festivalima, kao i u svetskoj arthaus distribuciji“.

Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine kada je u programu „Petnaest dana autora“ prikazan Teret u režiji Ognjena Glavonića.

Nagrada za Ginića je prva kanska nagrada za srpski film posle mnogo godina, a mladom glumcu je na nagradi „Otkrovenje“ čestitala ministarka kulture Srbije Maja Gojković.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare