27. Maja 2023.

Srpska lista traži prekid dijaloga dok ne odu policija i gradonačelnici

“Mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom”, rekao je predsjednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije.     

Prema njegovim riječima, Srpska lista smatra da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan.

“Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja”, istakao je Rakić.

Iz te perspektive, dodao je, Srpska lista posebno moli državno rukovodstvo da, kako je rekao, “odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dijalogu” bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa sjevera KiM i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na sjeveru KiM.

„Kosovskoj policiji neka služi na čast što su na goloruk narod krenuli sa dugim cevima i svim mogućim sredstvima, a Kejforu, Euleksu i ambasadorima Kvinte hvala što su reagovali tek pošto je akcija završena“, istakao je Rakić i dodao da su međunarodni predstavnici juče pokazali licemerje.

Član predsedništva Srpske liste Dragiša Milović izjavio je da, ukoliko premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne povuče svoje specijalce, “reakcija Srba će da bude mnogo oštrija”.

On je zamolio, kako je rekao, kolege Albance da izađu iz uzurpiranih prostorija i da tako omoguće povratak u njih Srbima koji tamo rade.

„Ja se plašim tog trenutka, tog momenta kada radnici opštine Zvečan s punim pravom treba da dođu na svoja radna mesta, da ne bude ova sila koja je primenjena, jer će onda, a toga se zaista plašim, reakcija da bude mnogo žešća i mnogo jača, a to ne koristi nikome u ovom trenutku“, rekao je Milović.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spriječe policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija je upotrijebila suzavac, dimne i šok bombe.

Tom prilikom povrijeđeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na sjeveru KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sjever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare