31. Januara 2023.

Srpska lista: Formiranje ZSO se mora sprovesti

Podvučeno je da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne smije izbjegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda – saopštila je Srpska lista.

U saopštenju se dodaje da su predstavnici stranke ponovili jasan stav da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine, koja ga je preuzela u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ga ratifikovala u svom parlamentu dvotrećinskom većinom.

Srpska lista je na sastaknu istakla da je Zajednica srpskih opština “institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir”.

– Јasno je naglašeno da se formiranje Zajednice srpskih opština mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je jedino Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, a ne bilo ko drugi – ističu iz Srpske liste.

Posebno je istaknuto da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine.

Na sastanku je od strane svih srpskih učesnika, kako predstavnika političkih partija tako i predstanika NVO sektora izražen jasan stav o potrebi da se formira Zajednica srpskih opština.

– Time je još jednom potvrđeno da je ovo zahtjev srpskog naroda sa Kosova i Metohije, ali i više nego jasno predočeno da Aljbin Kurti govori neistinu kad kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština – istakli su iz Srpske liste.

Američki ambasador u Prištini DŽefri Hovenijer pozvao je danas Prištinu da podrži mirovni sporazum i formiranje zajednice sprskih opština.

Hovenijer je rekao da SAD očekuju od Prištine da “ispuni svoje obaveze” ističući da je formiranje Zajednice srpskih opština “od ključne važnosti, značajno i hitno”.

On je naveo da Priština treba da pomogne da se postigne mirovni sporazum pod pokroviteljstvom EU sa Srbijom.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare