12. Januara 2025.

Sremačka štrudla: Poslastica prema staroj recepturi

Sremačka štrudla se odlikuje tankim tijestom i bogatim filom od oraha, što joj daje poseban ukus i teksturu

Potrebno je:

  • 300 ml mleika
  • kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 500 g brašna
  • korica limuna
  • malo soli

Nadev:

  • 200 g mlevenih oraha
  • kockica maslaca ili margarina
  • 50 -100 g šećera
  • 100 ml vrelog mleka

Odvojiti malo mleka, pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadođe kvasac dodati ostatak mleka, jaje i izmutiti malo žicom.

Ubacuiti ulje, koricu limuna i brašno i dobro izlupati varjačom. Pokriti da odmori pola sata. Preraditi testo u lopticu i pokriti 10 minuta, pa razviti tanko u pravougaonik. 

U mlevene orahe ubaciti 100 ml mleka i kockicu kvasca i zasladiti po želji. Neka malo provri da se zgusne i malo prohladi, pa premazati preko testa i uviti u rolat.

Pokritri, pa kad poraste premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C oko 40 minuta. Pokriti da se ohladi pa seći.

magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare