Sremačka štrudla se odlikuje tankim tijestom i bogatim filom od oraha, što joj daje poseban ukus i teksturu
Potrebno je:
- 300 ml mleika
- kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 500 g brašna
- korica limuna
- malo soli
Nadev:
- 200 g mlevenih oraha
- kockica maslaca ili margarina
- 50 -100 g šećera
- 100 ml vrelog mleka
Odvojiti malo mleka, pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadođe kvasac dodati ostatak mleka, jaje i izmutiti malo žicom.
Ubacuiti ulje, koricu limuna i brašno i dobro izlupati varjačom. Pokriti da odmori pola sata. Preraditi testo u lopticu i pokriti 10 minuta, pa razviti tanko u pravougaonik.
U mlevene orahe ubaciti 100 ml mleka i kockicu kvasca i zasladiti po želji. Neka malo provri da se zgusne i malo prohladi, pa premazati preko testa i uviti u rolat.
Pokritri, pa kad poraste premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C oko 40 minuta. Pokriti da se ohladi pa seći.
magazin.novosti.rs