Četrnaest srednjoškolaca u Tokiju hitno je prevezeno u bolnicu nakon što su pojeli čips začinjen ljutom papričicom, saopštila je danas policija.
Trinaest devojčica i jedan dečak koji su prebačeni u bolnicu bili su pri svesti i navodno su imali blage simptome. U jednom medijskom izveštaju se navodi da je jedan od učenika, dečak, doneo čips u školu “samo iz zabave”.
Kompanija koja proizvodi grickalice, Isojama Korp, izvinila se u saopštenju kupcima zbog neprijatnosti i poželela učenicima brz oporavak. Sajt kompanije je pun upozorenja za one koji bi možda želeli da probaju čips. Čips je zabranjen za mlađe od 18 godina jer je ljut, a kompanija upozorava čak i one koji vole začinjenu hranu da je “jedu sa oprezom”.
“Toliko je začinjen da vam može izazvati bol”, navodi se na sajtu kompanije. On je začinjen papričicama, koje se uzgajaju u severoistočnoj Indiji i spadaju u najljuće na svetu. Japanska kompanija savetuje konzumentima da “ne jedu čips kada su sami” i dodaje da bi on mogao da izazove dijareju ako se “jede u preteranim količinama”.
Onima sa visokim krvnim pritiskom i slabim stomakom “apsolutno je zabranjeno” da jedu čips, navodi se na sajtu kompanije i upozorava da ljudi koji imaju posekotine na prstima budu oprezni dok otvaraju kesice.
Oni koji su “plahi ili previše uplašeni”, takođe, se obeshrabruju da probaju čips.