14. Jula 2023.

Srebro za banjalučkog matematičara Andreja Krčmara na Olimpijadi u Japanu

Na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, održanoj od 2. do 13. jula u Japanu, u gradu Čiba, učenik banjalučke Gimnazije Andrej Krčmar osvojio je srebrnu medalju, kao i najbolji individualni rezultat učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Iako je u toku ljetni raspust, usijani su telefoni i u banjalučkoj Gimnaziji, gdje zovu upravu i čestitaju na velikom uspjehu koji ovoj školi donosi mladi Krčmar.

Vita Malešević, direktorka banjalučke Gimnazije, kazala je za “Nezavisne novine” da će, čim počne nova školska godina, prirediti pravi doček za Andreja i kako dolikuje proslaviti srebrnu medalju sa Matematičke olimpijade koja sija zlatnim sjajem.

“Postoji već jedna tradicija od Krčmara i bivšeg našeg đaka Jojića. Djeca su predobra. Ne znam koji bih tačno izraz upotrijebila. To su predobra djeca koja se bave matematikom, fizikom, čestita i vrijedna djeca koja osvajaju prvoklasne rezultate i odlično promovišu i Gimnaziju i Banjaluku. Krčmar je završio prvi razred i mi od njega očekujemo puno medalja svake godine. Zaista je posebno dijete, odličan je đak i briljira iz svih predmeta, ne samo iz matematike”, objašnjava Maleševićeva.

Bojan Pažin, profesor matematike u banjalučkoj Gimnaziji, potvrđuje da je veliki uspjeh mladi Andrej ostvario u Japanu.

“Predajem mu u redovnoj nastavi u Gimnaziji i ne mogu reći da sam ga baš ja pripremao za takmičenja, jer je on kod nas došao kao izgrađen takmičar i izvanredan matematičar. Išao je na razne kampove i školu matematike u Sarajevu, gdje je radio i sa ostalim takmičarima iz svih gradova BiH. Andrej se vraća sa fenomenalnim rezultatom sa najvećeg događaja u svijetu matematike, a i dok je bio u osnovnoj školi, osvajao je najbolje rezultate”, kazao je Pažin i zaključio da je svijetla budućnost pred ovim mladim, ali već iskusnim i prekaljenim matematičarom.

Senada Kalabušić, predsjednica Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, kaže da je svijetla budućnost za matematičku scenu Bosne i Hercegovine.

“To potvrđuju odlični rezultati ekipe koja se iz Japana vraća sa pet osvojenih medalja, jednom srebrnom i četiri bronzane. Jako smo ponosni na našu zlatnu djecu, jer ovo što su oni ostvarili je izuzetan uspjeh, pogotovo što je Andrej Krčmar jako mlad, završio je prvi razred banjalučke Gimnazije. Praktično je tek krenuo i pred njim je svijetla matematička budućnost i mi od njega očekujemo još ovakvih i boljih rezultata i u narednim godinama”, ističe kroz osmijeh i glasa punog ponosa Kalabušićeva.

Napominje da se odlični rezultati očekuju i od ostatka ekipe, Vuka Jankovića, Ervina Macića, Mirnesa Fehrića, Benjamina Mujkića, koji su se okitili bronzanim medaljama, kao i od Haruna Alibegovića, koji je osvojio počasnu pohvalu.

“Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije. To je ekipa koja se i na dosadašnjim takmičenjima dokazala kao besprijekorna. U konkurenciji od 112 zemalja Bosna i Hercegovina osvojila je 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto”, kazala je Kalabušićeva.

Napominje da ovi rezultati nisu neočekivani, jer Udruženje matematičara tokom čitave godine organizuje školu matematike za nadarene.

“Sva naša djeca koja su dosad osvajala medalje i učestvovala na takmičenjima uvijek imaju intenzivne pripreme. To je nivo zadataka koji su na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi, jer smo ljestvicu podigli visoko, a rezultati naše djece to i dokazuju. Ovo nam samo pokazuje da sve ovo što radimo u Udruženju matematičara, sav intenzivan trud i ulaganje, i te kako vrijedi”, objašnjava Kalabušićeva i dodaje da će tako nastaviti raditi i u budućnosti.

Za takmičare koji su ostvarili sjajan rezultat u Japanu kaže da su budući mentori, koji će nastaviti da rade sa sljedećim generacijama matematičara.

“Telefoni nam stalno zvone, ljudi nam čestitaju, i stvarno ova ekipa što se vraća iz Japana budi ponos u srcima svih nas. Hvala im što vole matematiku, što se trude, rade, znaju, uče, jer oni su naša budućnost, naša država može i treba da bude ponosna što ima djecu kao njih”, kaže Kalabušićeva, koja je i redovna profesorica na Prirodno-matematičkom fakultet u Sarajevu, na Odsjeku za matematiku.

Odlazak na najveću smotru mladih matematičara svijeta finansijski su pomogli Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Republički pedagoški zavod Republike Srpske, dok su lideri ekipe bili Adisa Bolić, asistentica na Odsjeku za matematičke i kompjuterske nauke PMF UNSA, i Goran Janković iz Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare