28. Marta 2023.

Srbija rekorder u Evropi po broju žena u gejming industriji

Big Portal

Srbija je prva u Evropi po broju žena u gejming industriji jer se 30 odsto žena bavi ovom delatnošću, dok je evropski prosek 22 odsto, prema izveštaju kompanije Playstudios Europe, članice Asocijacije industrije video igara Srbije.

Iz kompanije dodaju da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje.

Ističe se da uloga gejming industrije nije samo zabava, već da ta produkcija stimuliše na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blockchain, veštačka inteligencija, cloud i e-trgovina, pa ta saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije.

Prema podacima Asocijacije industrije video igara Srbije, gejming industrija u Srbiji trenutno zapošljava oko 2.300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje.

Podaci Asocijacije industrija video igara Srbije pokazuju i da su domaće igre preuzete ili kupljene više od 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG (Role-Playing Games) igre kojih je 19 odsto.

Industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih “kežual” igara (18 odsto) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare