23. Septembra 2025.

Srbija na mapi gurmana: Na listi najboljih sireva našao se i srpski, vrijedan 1.000 evra po kilogramu

Sirevi i dalje ostaju jedna od najomiljenijih namirnica u svetu i veoma su cenjeni zbog raznovrsnih ukusa i jedinstvene istorije. Česta je praksa da putnici posete neko selo ili impresivne planine kako bi probali, po mnogima, savršeni zalogaj napravnjen od mleka. U potrazi za jedinstvenim sirovima Evrope, jedan od njih se našao u Srbiji – skup, ali veoma ukusan.

Mocarela, čedar, kamamber, pa onda naši, zlatiborski, sjenički, homoljski sirevi su klasici u gastronomiji koji su dobro došli i kao predjelo, ali i kao magičan sastojak mnogih specijaliteta. Ipak, pronalaženje specifičnih sireva je zapravo pravo putešvestije gde svaki zalogaj opravdava potrošeni novac i pređene kilometre, smatraju turistički i gastronomski znalci. Ipak, postavlja se pitanje koliko daleko biste otišli da probate savršen sir?

Izgleda i ne tako daleko, sudeći prema Juronjuzu, jer se u nedavno objavljenom tekstu preporučuje upravo jedan sir iz naše zemlje. Naravno, ne treba zanemariti i one koji se prave u Švajcarskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji, jer takođe nude jedinstvene ukuse i tradiciju koja čuva kulturni identitet svakog regiona.

Pule sir – srpski sir od magarećeg mleka

Ovaj srpski sir je po mnogo čemu specifičan, jer nije napravljen od kravljeg ili kozijeg mleka, kako je uobičajeno, već od magarećeg, mada, ponekad i u mešavini sa kozjim mlekom. Proizvodi se u rezervatu Zasavica, nedaleko od Sremske Mitrovice.

Za proizvodnju samo jednog kilograma ovog sira potrebno je oko 25 litara mleka, što ga čini zapanjujuće skupim – oko 1.000 evra po kilogramu. Na cenu utiču i troškovi očuvanja rezervata i brige o magaricama, uključujući muženje do tri puta dnevno zbog njihovog izuzetno malog prinosa mleka.

“Ovaj sir, poznat po svojoj kremastoj teksturi i blago slanom ukusu, prava je retkost i simbol vrhunskog kvaliteta”, piše u opisu proizvoda na sajtu Zasavice.

Takođe, u rezervatu se mogu kupiti i drugi proizvodi od magarećeg mleka, kao što su kozmetika i likeri.

Kao bonus, predlaže se uživanje u gledanju magaraca i drugih autohtonih životinja, kao što je mangulica i to sve u netaknutoj prirodi, idealnoj za mirne vožnje rekom ili piknike.

Još se predlaže da se obavezno probaju čvarci i lokalne rakije od kruške ili šljive, u tradicionalnim srpskim seoskim domaćinstvima u Zasavici.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare