3. Juna 2023.

Srbi i dalje na ulicama, Kfor iza bodljikave žice, potresne slike grobova

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština.

Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave.

U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi sprečili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju. To je bio jedan od zahteva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

Građani na protestima u tri opštine zahtevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na severu Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe zahtevaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na severu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima.

Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Apel za mir Srba sa Kosova, upućen SAD i EU

Duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na ovom prostoru, piše na početku Apela za mir koji je potpisalo 160 srpskih inteleaktualaca iz svih krajeva Kosova.

U apelu se osuđuje svaki vid nasilja nad građanima, novinarima i pripadnicima bezbednosnih snaga u nedavnim događajima.12:51

“Aljbinov teror se nastavlja”

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Danijela Vujičić poručila je danas da Srbi sa Kosova ne odustaju od svojih zahteva, za koje se bore mirnim putem, ali da je najvažnije šta će uraditi Priština i međunarodna zajednica.

“Danas je osmi dan krize na severu pokrajine, narod je i dalje u Zvečanu, u velikom broju. Mi očekujemo da će se stvari rešiti mirnim putem. Mi jesmo za mir, ali je suštinski važno šta će uraditi Priština i međunarodna zajednica. Srpski narod neće odustati od svojih zahteva, bićemo istrajni da sve zahteve koje smo stavili pred međunarodnu zajednicu i Prištinu, ostvarimo”, rekla je Vujičić za Tanjug.

Istakla je da se teror Aljbina Kurtija nastavlja i da ne veruje da će ga zaustaviti ni najjači šamar koji je dobio uvođenjem sankcija SAD, jer, kaže, iako je Amerika konačno počela da disciplinuje svoje “čedo”, to ne znači da će promeniti politiku prema Kosovu niti stav prema nezavisnosti.

Mali broj Srba na Zadušnicama u Prištini

Pravoslavni vernici danas obeležavaju letnje Zadušnice, a u Prištini, nekada multietničkom gradu, ovaj dan obeležen je uz mali broj onih koji su došli na grobove svojih najmilijih.

Obrasla trava i polomljene nadgrobne ploče – slika su pravoslavnog groblja u Prištini.

Potresne slike

Potresne slike grobova u koje su malobrojni Srbi danas obišli povodom Letnjih zadusnica.

Kurti najavio izbore?

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je otvoren za mogućnost održavanja novih izbora na severu Kosova, o čemu će razgovarati sledeće sedmice sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji će posetiti Kosovo.09:28

Predsednik Makron je u pravu kada kaže da je kosovska vlada odgovorna za nerede jer je upravo ona poslala albanske gradonačelnike da brutalno zauzmu srpske opštinske zgrade na severu, kazao je francuski poslanik u Evropskom parlamentu Nikolas Bej.

U Leposaviću Srbi i dalje na ulicama, Kfor iza bodljikave žice

U Leposaviću je ovog jutra mirno, a na platou ispred opštine Leposavić nalaze se pripadnici italijanskog Kfora koji su stacionirani iza bodljikave žice i metalne ograde, a tu su i oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije.

Na ulici su većinom mladi ovog jutra u Leposaviću, jer su stariji izašli na Zadušnice.

Na društvenim mrežama se tokom noći proširila vest da je novopostavljeni gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napustio zgradu opštine u koju ga je nasilno uz veliku količinu suzavca i šok bombi uselila prošlog petka Specijalna kosovska policija, ali za to ne postoje zvanična saznanja.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare