29. Maja 2023.

Srbi proslijedili zahtjeve Kforu i čekaju odgovor, komandant NATO snaga stigao u Zvečan

Od jutros u opštini Zvečan, Zubin Potok i Leposavić vlada opsadno stanje. Građani se okupljaju ispred zgrada opštine koje su opkolili kosovski specijalci i snage Kfora. 

U opštini Zvečan nalaze se oklopna vozila kosovske policije za razbijanje demonstracija.

Zvečan nadleće američki helikopter “crni jastreb”

Zvečan u ovom trenutku nadleće helikopter Kfora “crni jastreb” iz sastava ratnog vazduhoplovstva SAD, javlja reporter RT Balkan iz Zvečana. 

Po rečima našeg reportera, Srbi su ispred SO Zvečan postavili razglas sa koga se čuju srpske patriotske pesme “Vidovdan”, “Vostani Serbie”, “Onam’ onamo”, “Kosovo, oči moje”. Više stotina ljudi povremeno pevaju i “Izađi mala, izađi mala”.

“Stanje ispred zgrade i u zgradi opštine je nepromenjeno. U samoj zgradi i dalje je veliki broj kosovskih specijalaca, prilaze zgradi zatvara jedan veliki kordon u kome su trenutno pipadnici mađarskog kontigenta Kfora, a ispred korodna je više stotina Srba. Jedna velika jedinica Kfora nalazi se i na nekoliko stotina metara od zgrade, na izlazu iz Zvečana, ka Rudaru gde su pre šest meseci Srbi postavljali barikade”, navodi naš reporter i dodaje: 

“Na ulici su i dalje dva borbena oklopna vozila KPS-a, koja su izolovana od ostatka specijalnih jedinica. Na jednom vozilu KPS-a zakačena je zastava Srbije, na drugom su Srbi, na nekoliko mesta nacrtali krst sa četiri “S” i u tom vozilu se nalazi nekoliko kosovskih specijalca”. 

Kurti: Hvala američkim snagama na svim slobodama koje su nam dale

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zahvalio je na Tviteru američkim snagama “za zaštitu njihovih života”.

“Na Dan sećanja odajemo počast hrabrima koji su žrtvovali svoje živote za odbranu slobode. Mi na ‘Kosovu’ smo večno zahvalni za zaštitu naših života i sloboda koje su nam dale američke snage”, naveo je Kurti dodajući da je “zaštita prisutna i danas, kada snage Kfora pomažu institucijama da održe mir”.

Dačić: Međunarodna zajednica da zašiti Srbe na KiM


Ministar sposljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate jednostrane akte i provokacije Prištine koje se godinama dešavaju na KiM i da zaštite srpski narod.

“Zaštitite srpski narod na KiM, to vam je obaveza po svim rezolucijama i deklaracijama međunarodnih organizacija, nemojte dovoditi Srbiju u nezgodnu situaciju. Uradite ono što je vaše, da neko ne može da utiče na Kurtija je objašnjenje koje nije prihvatljivo”, rekao je Dačić na svečanosti u MSP kojom je obeležen Dan srpske diplomatije.

Simić: Mi smo tu i čekamo da pripadnici Rosu odu sa severa


Novinarima u Zvečanu se obratio potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji je istakao da su predstavnicima Kfora preneli da se građani neće skloniti dok se specijalci Rosu ne povuku iz zgrade opštine, a zgradu da obezbeđuju vojnici Kfora.

“Sada razgovaramo na višem nivou. Mi smo tu i čekamo”, istakao je Simić.

On je dodao da im je oficir Kfora rekao da razume njihovu zabrinutost i zbog čega su se okupili, ali da to mora da prenese svojim nadređenima.

Srpska lista je rekla da ne želi da se bavi sitnim pitanjima kao što je izlazak dva vozila koja se nalaze u okruženju građana i smena policajaca, već da ima samo jedan zahtev, a to je da se svi momentalno iz svih opština povuku i da će se onda građani razići.
Srpska lista traži i da Kfor obezbeđuje zgrade opštine.

Kfor demantovao: Nije bilo sastanka sa Rakićem i nismo najavili pucnjavu na okupljene građane


Komandant Kfora i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije na severu KiM, saopštio je Kfor demantujući medijske izveštaje o sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, kao i da je Kfor uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu.

Kako je saopšteno iz Kfora, povećano je prisustvo pripadnika te Misije u opštinama na severu KiM zbog obezbeđivanja bezbednog okruženja i slobode kretanja, u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 iz 1999. godine.

“Komandant Kfora i njegovo osoblje rade na ublažavanju situacije i u kontaktu su sa svim stranama, uključujući i predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu i Vojske Srbije. Neosnovani su medijski izveštaji o sastanku sa Goranom Rakićem, kao i navodi da je komandant Kfor uputio bilo kakvo upozorenje o pucnjavi u Zvečanu”, saopštio je Kfor.

Tako je i potvrđeno pisanje “Kosovo onlajna” da su pojedini beogradski mediji jutros preneli lažnu vest sa portala “Koha”, da je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća navodno poručio okupljenim Srbima da će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, “doći do pucnjave”.

Pelene i crne čarape za tzv. gradonačelnika Leposavića

Prema pisanju “Kohe”, okupljeni građani ispred SO Leposavić bacali su na pripadnike Kfora pelene za bebe.

U pitanju je još jedan spin iz Prištine, jer pelene uopšte nisu bile namenjene Kforu.

Na instagram stranici “Leposavić portala” je objašnjeno da niko nije gađan, već da je u pitanju bio perfrmans, a da su pelene namenjene takozvanom gradonačelniku Leposavića.

“Performans građana opštine Leposavić, tokom kojeg su dame uručile pampers pelene i crne čarape za tzv. gradonačelnika, koji se od jutros nalazi zatvoren u zgradi opštine Leposavić, koju su bodljikavom žicom i borbenim vozilima opkolili pripadnici Kfora”, navode u objavi.

Kurti razgovarao sa italijanskim šefom diplomatije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na Tviteru je napisao da je razgovarao sa šefom diplomatije Italije Antoniom Tajanijem.

“Složili da sadašnje vreme zahteva sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu”, naveo je Kurti.

Komandant Kfora za sever stigao u Zvečan


U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever KiM, piše “Kosovo onlajn”.

On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.

Više hiljada Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca.

Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Gde ćeš? Smiri se! Potpredsednica PDK isprozivala Kurtija: Tvoja arogancija će nas skupo koštati


Potpredsednica PDK Vljora Čitaku reagovala je nakon što dvojica gradonačelnika iz redova “Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija nisu prisustvovala sastanku sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom, piše “Gazeta onlajn”.

“Načelnici opština iz pokreta ‘Samoopredeljenje’ odbijaju da se sastanu sa ambasadorima SAD i EU. To je bilo na dan kada smo svi bili svedoci prizora sa severa zemlje, gde su pripadnici američkog Kfora postali živi zid između agresivne mase i opštinske kancelarije”, navela je Čitaku na Fejsbuku.

Ona je ocenila da Kurtijev avanturistički pristup u kombinaciji sa arogancijom može skupo da košta Prištinu.

“Gde ćeš?! Smiri se. Smanji tenzije. Sedite i uskladite korake sa našim saveznicima. Ako imate nedoumice ili ste nezadovoljni, recite to na sastanku. U međuvremenu, Kurti će sutra biti u Bratislavi na panelu sa Lajčakom, Đukanovićem, Petkovim. Avanturistički pristup u kombinaciji sa bahatošću može nas skupo koštati”, navela je potpredsednica PDK.

Hiseni: Kurti i Osmani se suprotstavljaju Americi, vraćaju Rezoluciju 1244

Bivši glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Skender Hiseni ocenio je da Vjosa Osmani i Aljbin Kurti vraćaju Rezoluciju 1244 Saveta beybednosti Ujedinjenih na snagu, jer se suprotstavljaju Americi što, kako je ocenio, znači da rade protiv tzv. Kosova.

Hiseni je u objavi na Fejsbuku istakao da su Osmani i Kurti, postigli da se 15 godina od (samoproglašene) nezavisnosti ponovo aktivira UNMIK i dodao da se Ohridski sporazum i situacija na severu ne mogu posmatrati odvojeno.

On je dalje rekao da je vlada Aljbina Kurtija ove godine preduzela “avanturističke akcije na severu”, najpre sa registrskim tablicama, što je bilo pogubno jer je izazvalo pobunu i dovelo do eskalacije, prenosi “Kosovo onlajn”.

“Ovi nepromišljeni politički potezi dali su Srbiji i Srbima na severu alibi za eskalaciju situacije sa barikadama i kolektivnim povlačenjem iz državnih institucija na svim nivoima, uključujući policiju, tužilaštvo, sud i državne službenike u svim sektorima”, ističe Hiseni.

Sve to, dodao je, u međunarodnoj zajednici izazvalo je uzbunu i bojazan od moguće eskalacije sukoba na severu.

“To je bio i trenutak kada se međunarodna zajednica, uključujući i SAD, nažalost, povukla iz onoga što je bio dijalog usmeren na obostrano priznavanje, na dijalog i privremene sporazume, bez priznavanja, kao što je Ohridski sporazum. Ovaj sporazum, sve dok se sprovodi, dobar je kao privremeni korak, ali je daleko od savršenog sporazuma kao što je bio sporazum usredsređen na priznanje. Dakle, u suštini imamo ovu situaciju kao rezultat nepromišljene politike Vlade Kosova! Naravno, Srbija će iskoristiti svaki prostor koji Kosovo stvori. Srbija je vitalno zainteresovana da zadrži status kvo i napetost”, istakao je Hisini.

Ocenjuje da neki međunarodni faktori nikada ranije nisu koristili jezik kojim se danas obraćaju kosovskim zvaničnicima.

“Američki sekretar Blinken je javno koristio jezik koji nikada ranije nismo čuli protiv postupaka Kurtija i Osmani. U međuvremenu, imamo opoziciju čija se saopštenja ne razlikuju mnogo od Kurtijevih i škrabotina Osmanijeve”, napisao je Hiseni na Fejsbuku.

U Zvečanu mirno i napeto, čeka se odgovor Kfora


Ispred zgrade SO Zvečan i dalje je vrlo jak mađarski kordon Kfora, dok su 20-ak metara dalje na ulici, među okupljenim Srbima, i dalje izlovana dva vozila kosovske policije, a u jednom od njih se nalazi nekoliko specijalaca.

Kako javlja izveštač RT Balkana, jedna jača jedinica Kfora blokira prilaz glavnoj ulici iz jedne od sporednih uličica.

Srbi ponavljaju da se neće povući dok njihovi zahtevi ne budu ispuljeni a to su da se kosovski specijalci povuku iz opštine i da dobiju garancije da tzv. gradonačelnik neće dolaziti niti biti dovođen u opštinu uz oružanu pratnju.

Beogradski mediji prenose da je bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović navodno je rekao da će komandant Kfora zadužen za sever KiM uskoro doći da pregovara.

Milović: Kfor da garantuje bezbednost svima, čekamo odgovor na naše zahteve


Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović ponovo je pozvao okupljene Srbe na mir, a Kfor da garantuje bezbednost svima na Kosovu i Metohiji.

On je rekao i da su komandantu Kfora dali uslove pod kojima će se Srbi razići i da sada čekaju njihov odgovor.

Srbi traže da jedinice kosovske policije, specijalci (ROSU) odu iz četiri većinski srpske opštine na severu KiM, kao i da gradonačelnici izabrani na kontejner izborima na kojima Srbi nisu glasali, podnesu ostavke.

Sloboda medija: Srbi ispred, Albanci unutra


Novinarku portala “Kosovo onlajn” iz zgrade opštine Zvečan izbacila su tri pripadnika specijalne jedinice kosovske policije uz obrazloženje “da je Srpkinja i da mora da izađe napolje”.

Ispred zgrade SO Zvečan nalazi se kordon pripadnika Kfora, dok su u zgradi pripadnici kosovskih specijalaca. Mediji sa KiM prenose da je albanskim medijima dozvoljeno da uđu u zgradu, ali ne i srpskim.

“Izađi mala” ispred SO Zvečan


Stotine Srba okupljenih ispred zgrade skupštine opštine Zvečan peva “Izađi mala” i uzvikuje “Srbija, Srbija”, javlja izveštač RT Balkana.

Ispred zgrade opštine nalaze se pripadnici Kfora, dok su u zgradi kosovski specijalci. Srbi protestuju i traže da ROSU i kosovska policija napuste Zvečan, kao i da novoizabrani gradonačelnik podnese ostavku.

Sever gori a Kurti putuje


Dok je situacija na severu KiM napeta, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da će u utorak otputovati u Bratislavu, u Slovačku – koja ne priznaje nezavisnost “Kosova” – kako bi učestvovao na Globalnom bezbednosnom forumu.

Kako prenosi “Koha”, Kurti će biti jedan od govornika na panelu na temu “Zapadni Balkan i put do Brisela”.

Takođe, govornik na ovoj konferenciji biće i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U međuvremenu, Kurtijevi gradonačelnici sa severa propustili su sastanak sa američkim diplomatom Džefrijem Hovenijerom, dok Srbi protestuju i traže povlačenje kosovske policije, specijalnih snaga iz opština na severu KiM, kao i ostavke novoizabranih, albanskih gradonačelnika.

Starović: Srbi odlučni da ne dozvole vladavinu nelegitimnih gradonačelnika


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da prisustvo Kfora u opštinama sa srpskom većinom na severu KiM nije sprečilo “policijske nasilnike da bace suzavac na mirne demonstrante”.

”Veliko okupljanje Srba od jutros ispred sedišta opština na severu KiM. Odlučni su da ne dozvole vladavinu nelegitimnih albanskih gradonačelnika izabranih sa svega 1-3 odsto glasova”, napisao je Starović na svom nalogu Tviteru.

Fon Kramon: Priština da povuče specijalce sa severa

Izvestilac za “Kosovo” u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je prištinske vlasti da povuku specijalne policijske jedinice sa severa i sednu za pregovarački sto, prenosi “Koha”.

To je jedini način da se situacija reši dijalogom i konstruktivno, rekla je ona i dodala da tzv. Vlada Kosova mnogo rizikuje “manevrima na severu”.

“Da li je ovo oblik ‘dobrog’ upravljanja koji želimo? Trebalo bi da imamo više mera za izgradnju poverenja. Dijalog unutar Kosova je jedini izlaz iz ove situacije”, rekla je ona novinarima u Prištini.

Fon Kramon je pozvala Prištinu da razmisle o preduzimanju mera za izgradnju poverenja poput povlačenja specijalnih policijskih snaga sa severa KiM i pregovora.

Strane treba da se konstruktivno angažuju u dijalogu za rešavanje otvorenih pitanja, rekla je Fon Kramon.

Hovenijer: Ne znam zašto gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića nisu došli na sastanak


Američki ambasador na KiM Džefri Hovenijer rekao je da ne zna razlog zbog čega gradonačelnici Severne Mitrovice Erden Atić i Leposavića Ljuljzim Hetemi nisu prisustvovali na sastanku na koji je jutros pozvao sve nove grdaonačelnike u četiri opštine na severu, prenosi “Koha”.

Hovenijer je, nakon sastanka sa predsednicom prištinskih vlasti Vjosom Osmani, rekao da su razgovarali o situaciji na severu te da je izrazio zabrinutost zbog nasilja.

“Zajedno sa mojim kolegom, ambasadorom Tomašom Suniogom, pozvali smo na sastanak gradonačelnike severnih opština. Došli su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok. Razgovarali smo o uznemirujućoj situaciji. Ne znam zašto ostali gradonačelnici nisu došli, mogu samo da kažem da su i oni bili pozvani”, rekao je Hovenijer.

Podsetio je da su SAD i zemlje Kvinte istakle da je važno da “službenici ulaze u državne institucije bez upotrebe sile”.

“To ostaje naš stav. Sa gradonačelnicima smo razgovarali i o tome kako mogu da obavljaju svoju dužnost i služe građanima, posebno bez potrebe za silom za ulazak u institucije”, rekao je Hovenijer.

Srbi u Zvečanu: Jedinice ROSU da napuste grad


Potpredsednik Srpske liste Igor Simic rekao je pripadnicima Kfora da to što će dva vozila Rosu jedinica da se pomere neće rešiti ništa, već da moraju da napuste i zgradu opštine i da narod neće da pristane ni na šta manje od toga, prenosi “Kosovo onlajn”.

Šef jedinice Kfora ponovio je više puta da su tu da pruže “mir obema stranama”.

U više navrata komandant Kfora koji rukovodi jedinicama koje su raspoređene oko opštine Zvečan izlazio je iz opštine iznoseći zahteve koje očekuje da ispune okupljeni građani.

Najpre je tražio da se građani povuku na 50 metara od kordona Kfora, zatim je zahtevao da se dozvoli da se vozila specijalne policije koja su ostala u masi okupljenih građana povuku iza jedinica Kfora, pri tom iako je saslušao zahtev građana da se pripadnici specijalnih jedinica povuku i odu u svoje baze na jug nijednom se nije pojavio sa odgovorom na taj zahtev.

Okupljeni građani negoduju na ovakve stvari ali ističu da ne žele incidente već da imaju samo zahtev da specijalci odmah napuste Zvečan i ostale opštine na severu.

Albanski mediji: Srbi nude pripadnicima Kfora kafu


Portal “Reporteri” prenosi da su Srbi okupljeni u Leposaviću ponudili kafom pripadnike Kfora koji su formirali kordon kako bi “zaštitili” zgradu opštine.

Kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu KiM


Tzv. kosovska policija ometa signal Telekoma Srbija na severu KiM, piše Tanjug.

Zato je otežano uspostavljanje telefonskih i internet veza sa tim delom Pokrajine.

Na vozilu tzv. kosovske policije u Zvečanu KM tablice


Na vozilu tzv. specijalne kosovske policije u Zvečanu, koje je u okruženju građana koji su se okupili ispred zgrade opštine, savijena je registarska tablica RKS i postavljena KM tablica, javlja izveštač Tanjuga.

Građani su se jutros okupili ispred zgrada opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, a njihovi zahtevi su da novi albanski gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

U Zvečanu je tzv. kosovska policija upotrebila biber sprej na građanima

Hovenijer: Situacija na severu duboko uznemirujuća


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu i Metohiji Džefri Hovenijer istakao je nakon sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani da je situacija na severu duboko uznemirujuća i da je važno izveći eslakaciju, prenosi “Koha”.

Hovenijer je medijima nakon sastanka sa Osmani rekao da je važno da se nasilno ne ulazi u objekte opština na severu.

Zatišje u Zvečanu, u toku pregovori Kfora i Srba


Kako javlja izveštač RT Balkana, ispred zgrade SO Zvečan je neka vrsta zatišja.

Pripadnici mađarskog kontigenta Kfora stoje u koridoru ispred opštine, a kosovski specijalci su uglavnom u zgradi.

Oficir Kfora iz američkog kontigenta je nekoliko puta razgovarao sa predstavnikom Srpske liste Goranom Rakićem i zatražio da Srbi koji su ispred opštine omoguće da se izvuku dva oklopna vozila KPS koja su izolovana na ulici, u kojima ima kosovskih policajaca i oko kojih su Srbi.

Ljudi koji su na ulici, međutim, insistiraju da svi specijalci odu – i oni u zgradi u oni u vozilima izolovanim napolju. Pregovori oko toga i dalje traju.

Srbi koji su na ulici u međuvremeu su dozvolili da se izvuče sa ulice jedno Kforovo vozilo koje je ostalo među demonstrantima.

Vučević: Teror na KiM, Vojska Srbije spremna da reaguje


Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije na pozicijama da mogu u svakom trenutku da reaguju na Kosovu i Metohiji.

“Vojska ostaje u tom stepenu borbene gotovosti, u skladu sa odlukom predsednika Srbije”, kaže Vučević.

Kako je naveo, u dnevnoj komunikaciji sa Kforom, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je razgovarao sa komandantom Kfora.

“Komandant je ponovio da će Kfor obezbediti mir i da neće dozvoliti sukob kosovske, odnosno albanske policije sa srpskim življem na severu KiM”, rekao je Vučević i dodao da ima kontradiktornih informacija sa terena u tri opštine, te da je on dobio informaciju da je u jednoj od opština Kfor pustio građane, a da je došlo do konfrontacije sa kosovskom policijom.

On je rekao da se i zaposlenima u opštinama, koji su većinom Srbi, ne dozvoljava da dođu na posao zbog okupacione sile koja je postavljena.

Zvečan: Stanje nepromenjeno


Situacija u Zvečanu je nepromenjena, javlja izveštač RT Balkana.

Pripadnici KPS nalaze se u zgradi opštine, kordon Kfora nalazi se ispred, a Srbi su na ulici.

Zvečan: Građani propustili američko vozilo Kfora


Građani okupljeni kod zgrade opštine Zvečan su, na zahtev Kfora propustili jedno američko vozilo te vojne misije koje je bilo u okruženju građana, ali dva vozila tzv. kosovske policije građani ne žele da propuste.
Na jednom od tih policijskih vozila je srpska zastva, a na drugom su ispisana četiri “s”.


Kod opštine Zvečan trenutno su mađarski pripadnici Kfora i oni su raspoređeni u kordonu između građana i zgrade opštine, a iza Kfora su jedinice tzv. specijalne kosovske policije, jedinice za brzo delovanje i jednica za razbijanje demonstracije.

Četiri S i srpska zastava na oklopnom vozilu Kfora

Kfor: Preduzećemo sve što je potrebno da osiguramo bezbedno okruženje
Misija KFOR-a saopštila je da je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, nakon najnovijih dešavanja.

“Cilj prisustva Kfora je da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju “sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju”.

“U skladu sa svojim mandatom, Kfor je spreman da preduzme sve neophodne radnje kako bi obezbedio bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način. Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike Međunarodne zajednice”, navela je Misija Kfora.

Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji.

Brnabić: NATO jedva čeka da Srbi urade bilo šta da reaguju


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je situacija na Kosovu i Metohiji nikad teža i zahvalila je srpskom narodu što su do te mere dostojanstveni i mirni, što pružaju nenasilan otpor, što se bore za svoje ime i prezime, svoje domove i svoju državu Srbiju.

“Čini mi se da bi NATO i Kfor jedva dočekali da Srbi urade bilo šta da oni mogu da reaguju”, rekla je ona i dodala da nema da kaže ni jednu lepu reč o našim partnerima u EU ni u okviru Kfora.

“Njihova reakcija je zakasnela, trebalo je da budu tamo u petak kako su danas”, rekla je premijerka i pozvala se na Rezoluciju 1244 i dodala da oni ne štite demokratiju ni institucije, već uzurpatore od građana.

Poručila je da ipak moramo da čuvamo mir, jer tako čuvamo ne samo živote našeg naroda, već i njihov opstanak.

Hovenijer posle sastanka sa dvojicom gradonačelnika razgovara sa predsednicom tzv. Kosova


Američki ambasador Džefri Hovenijer završio je sastanak sa gradonačelnicima Zubinog Potoka Izmirom Zećirijem i Zvečana Iljirom Pecijem u kancelariji EU u Prištini, nakon čega se uputio na sastanak sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, prenosi “Kljan Kosova”.

Gradonačelnici Zećiri i Peci nastavili su sastanak sa šefom kancelarije EU na KiM Tomašom Suniogom.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, obojica iz Pokreta Samoopredeljenje na čijem čelu je prištinski premijer Aljbin Kurti, nisu prisustvovali sastanku koji je sazvao Hovenijer.

Gradonačelnik Leposavića je zajedno sa poslanikom Skupštine Kosova Saljiem Zibom još u ranim jutarnjim časovima ušao u prostorije opštine Leposavić.

Hovenijer se još nije oglasio povodom toga što su Kurtijevi gradonačelnici bojkotovali sastanak u trenutku kada je situacija na severu napeta.

“Gradonačelnik” Zvečana ide u svoju kancelariju


Gradonačelnik Zvečana Ilir Peci rekao je da će poosle sastanka sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom otići u svoju kancelariju, u opštinu Zvečan, prenosi “Klan Kosova”.

U međuvremenu, više stotina Srba protestuje ispred zgrade opštine zahtevajući povlačenje kosovskih snaga i Kfora i ostavku Pecija.

Završen sastanak Hovenijera i gradonačelnika Zvečana i Zubin Potoka


Završen je sastanak američkog ambasadora na KiM Džefrija Hovenijera sa gradonačelnicima Zvečana i Zubin Potoka Ilirom Pecijem i Izmirom Zećirijem, prenosi “Koha”.

Na sastanak su pozvana četiri nova gradonačelnika severnih opština, ali na sastanak nisu otišli ​​ni gradonačelnik iz Leposavića, Lulzim Hetemi, i Severne Mitrovide Erden Atići, koji su članovi “Samoopredeljenja! Aljvina Kurtija..

Atići je za TIME rekao da će uskoro imati sastanak sa ambasadorom Hovenijerom, ali nije objasnio zašto se danas nije sastao sa njim.

Kfor nije pretio Srbima


Posle izveštaja “Kohe” da je komandant Kfora zapretio Srbima u Zvečanu da će “zapucati” ako se ne raziđu, stigao je i demanti.

NATO misija na Kosovu i Metohiji najavila je da će se uskoro oglasiti saopštenjem u kojem će demantovati pisanje albanskih medija.

Novi pregovori Srba i Kfora: Ostajemo ovde do ispunjenja zahteva


Jedan od lidera Srpske liste Goran Rakić pregovarao je sa oficirom Kfora koji je od Srba zatražio da se dva vozila kosovske policije koja su trenutno na ulici ispred kordona Kfora izvuku sa ulice.

Kako prenosi dopisnik RT Balkana, Rakič im je rekao da je zahtev Srba jasan, da Srbi traže da svi kosovski specijalci odu iz Zvečana, odnosno zgrade opštine, kao i da albanski gradonačelnik nikada više ne dođe u Zvečan.

“Molim vas da ostenamo mirni, da niko popreko ne pogleda vojnike Kfora”, rekao je Rakić. Ovde smo da policija ode kući. Neka povuku dva oklopna vozila, radimo na tome da odu svi iz opštine, dodao je on.

Rakić je poručio da će Srbi ostati ovde do daljnjeg, dok se njihovi zahtevi ne ispune – da se kosovska policija skloni a novi gradonačelnik podnese ostavku.

Zvečan

Suniog sa Fon Kramon o situaciji na severu Kosova

Srbi postavili srpsku trobojku

Srbi postavili srpsku trobojku na blindirano vozilo Rosu ispred opštine Zvečan.09:28

I dalje napeto

U Zvečanu i dalje napeto ispred zgrade opštine.

Okupljeni Srbi zahtevaju da se specijalna policija povuče. Uzvikuju “idite, idite” i “ovo je Srbija”.

Kurtijevi gradonačelnici nisu došli na sastanak sa Hovenijerom?

Na sastanak sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom u Kancelariji EU u Prištini stigli su do sada samo gradonačelnici iz redova DPK – Izmir Zećiri (Zubin Potok) i Iljir Peci (Zvečan), ali ne i novoizabrani gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice iz redova Samopredeljenja, prenosi Albanijan post.

Kako prenosi Albanijan post, još uvek se ne zna da li će Hetemi i Atići iz Samoopredeljenja učestvovati na sastanku sa američkim ambasadorom, za koji se navodi da ima za cilj smanjenja tenzija u opštinama sa srpskom većinom.

Hovenijer stigao u Kancelariju EU na sastanak sa novim gradonačelnicima severnih opština

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer stigao je u Kancelariju EU u Prištini, prenosi Koha.

Tamo će se sastati sa novoizabranim gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova.

Na sastanak su stigli i gradonačelnik Zubin Potoka Zećiri i predsednik opštine Zvečan Ijlir Peci.

Zećiri: Nakon sastanka sa Hovenijerom doneću odluku da li ću otići u kancelariju

Novoizabrani gradonačelnik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri izjavio je da će se prvo sastati sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerom, a zatim će odlučiti da li će otići u svoju kancelariju u opštini ili ne, prenosi Dukađini.09:10

Milović: Ovo su mirni protesti

Predstavnik Srpske liste Dragiša Milović za medije je rekao da traže da se duge cevi i oklopni transporteri uklone, da se radnicima omogući pravo na rad u zgradi koju su Srbi gradili pre 50 godina, kao i da se poruči predstavnicima međunarodne zajednice – Euleksu, Kforu, Unmiku da zaštiti srpski narod.

Međunarodnu zajednicu je upitao i kako reaguju na to što su Albanci skinuli ne samo srpsku, već i zastavu Unmika, iako Priština traži članstvo u UN.

“Tu smo i da zamolimo naše građane da budu mirni, ovo su mirni protesti, ne sme nijedan kamen da poleti prema specijalcima, oni rade svoj posao, neko drugi ih je poslao da to rade, zato se iskreno nadam da će predstavnici međunarodne zajednice, koji su ovde po Rezoluciji SBUN 1244, da deeskaliraju situaciju i zaštite naš narod”, poručio je Milović.

Odalović: Ovo su neprospavane noći Srba na Kosovu i Metohiji

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je za RTS da Aljbin Kurti u kontinuitetu destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji, izaziva, provocira, zloupotrebljava sve što može da bi uneo što veću nesigurnost na severu KiM i među svim Srbima.

“Ponovo imamo istu ili sličnu retoriku iz centara koji ga vrlo često pozivaju da ne radi nešto što je uradio. To su i Kvinta i SAD i EU. Ne znam ko se više ovih dana nije oglasio da kaže da je to nešto što ne odobravaju i što se nisu dogovorili, ali nema nijedne posledice. Zgrade su okupirane. Da li je neko pozvao kosovske policijske službenike ili one koji su u zgradama da napuste i da se vrate gde su bili? Nije niko”, naglasio Odalović.

Istakao je da instrumenata ima i kaže da nema dilemu da oni koji ih glasno pozivaju da nešto ne rade, mogu to da spreče i saniraju posledice.

“Ovaj dan je vrlo neizvestan i izaziva veliku zabrinutost. Ovo su neprospavane noći Srba na prostoru Kosova i Metohije jer nije se ovakva brutalnost očekivala i nije se očekivao ovaj red poteza”.

Smatra da je najveća greška međunarodne zajednice to što je sebi dala za pravo da rezultate izbora koje su Srbi bojkotovali proglasi legalnim.

Odalović je naglasio da je racionalna odluka o prekidu nastave na severu Kosova.

“Brutalnost koju su pokazali pripadnici kosovskih policijskih snaga govori o tome da decu treba skloniti i čuvati na sigurnom jer ne znamo na šta su spremni. Izvesno je da ne znamo šta bi sve mogli da urade”, istakao je Odalović.

Tu je i bager za razbijanje barikada

Reporter TV Prva navela je da je na putu od Zvečana do Leposavića videla više od 10 kontrolnih pozicija specijalne kosovske policije pod punom ratnom opremom i sa dugim cevima, kao i bager za razbijanje barikada.

Takođe, kako TV Prva saznaje na licu mesta, ni radnici MTS-a u Leposaviću ne mogu da uđu u prostorije i da dođu na posao.

Tu je i bager za razbijanje barikada

Reporter TV Prva navela je da je na putu od Zvečana do Leposavića videla više od 10 kontrolnih pozicija specijalne kosovske policije pod punom ratnom opremom i sa dugim cevima, kao i bager za razbijanje barikada. Takođe, kako TV Prva saznaje na licu mesta, ni radnici MTS-a u Leposaviću ne mogu da uđu u prostorije i da dođu na posao.

Specijalci se povukli u zgradu opštine u Zvečanu

Pripadnici Kfora su raspoređeni ispred zgrade opštine, dok su se specijalci trenutno povukli u zgradu Opštine. Više hiljada gradjana na ulicama Zvečana mirno protestuje i čeka odgovor na svoje zahteve.

Tu su predstavnici Srpske liste bivši gradonacelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan, Milan Radojević i Dragiša Milović.

Kosovska policija: Bili smo primorani

Policija je angažovana u sprovođenju javnog reda i mira, pružanju bezbednosti građanima, slobode kretanja i preduzima policijske mera u skladu sa situacijom i dešavanjima na severu, što ostaju ciljevi policije, navedeno je na Fejsbuk profilu Kosovske policije.

“Na severu zemlje danas se održavaju protesti i sa tim u vezi Kosovska policija priznaje pravo na javna okupljanja kroz mirni protest, ali po službenoj dužnosti vodi računa o očuvanju javnog reda i mira, kao što i obavlja dužnosti definisane Ustavom i zakonima Kosova”, navedeno je u objavi.

Dodaju da su se građani organizovano okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u znak protesta.

“Građani su se okupili ispred zgrada opština na severu, kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na protestu, gde su ispred zgrade opštine Zvečan demonstranti pokušali da nasilno uđu u zgradu opštine. Policija je primorana da koristi zakonita sredstva kao što je suzavac da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu”, navedeno je.

Kako su naglasili nastavaju se protesti u severnim opštinama, a Kosovska policija upravlja situacijom.

“Istovremeno pozivamo građane da obrate pažnju prilikom poziva na proteste, da mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije”, istaknuto je na profilu Kosovske policije.

Na KiM trenutno

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice i ostaćemo ovde. Oni koji su nepozeljni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Zaposleni probili prvi kordon, zaustavila ih policija

Zaposleni u lokalnoj samoupravi u Zvečanu probili su prvi kordon Kforovih vojnika, niko ih nije zaustavljao.

Došli su do zgrade opštine, pokušali da uđu, ali policija ih je zaustavila na samom ulazu i u više pokušaja da se probiju unutar zgrade policija je iskoristila suzavac.

Više stotina građana ispred opštine Zvečan

Više stotina građana je okupljeno je ispred zgrade opštine Zvečan. Stigli su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

“Stigli smo do haosa i okupacije”

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel poručio je jutros, nakon što su pripadnici Kfora opkolili zgrade opština na severu, da smo “prešli put od mira i napretka do haosa i okupacije”.

Hovenijer pozvao gradonačelnike sa severa na sastanak

Gradonačelnici severnih opština dobili su sinoć poziv za sastanak od američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera, javlja Nacionale.

Gradonačelnik opštine Zvečan Iljir Peci istakao je da će sastanak biti održan u 9.00 časova u Prištini navodeći da nije saopšten razlog zbog kojeg su pozvani, i da će o svemu biti obavešteni tokom sastanka.

“Pozvali su nas na sastanak od 9 sati, imi ćemo učestvovati. Nisu nam poznati detalji zašto su nas pozvali, ja sam tražio redosled sastanka, ali su rekli da ćemo razgovarati kada budemo otišli tamo. Informacija je da imamo sastanak, a ne znamo o čemu”, rekao je Peci.

Upitan da li će podneti ostavku ako Hovenijer to zatraži, Peci je naveo da sve zavisi od današnjeg sastanka.

“Da vidimo o čemu ćemo razgovarati, sve zavisi od sastanka”, istakao je Peci.

Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare