6. Juna 2023.

Srbi ne odustaju

Do kasno sinoć razgovarali su s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice.

Istovremeno, na severu Kosova i Metohije Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava.

Predsednik Odbora Narodne skupštine za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da nisu dobili mnogo detaljnih informacija o eventualnom dogovoru sa Kurtijem, ali da, prema onome što je čuo, nema pomaka po pitanju.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice – deeskalacija situacije, novi izbori na severu i povratak dijalogu, ali da nije postignut dogovor oko izbora na severu. U Beograd stižu večeras na sastanak sa predsednikom Srbije.

Zahtevi Srba su da specijalci policije napuste zgrade opština, da gradonačelnici bez legitimiteta ne dolaze u njih, da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović i da se prestane sa progonom građana koji su protestovali u poslednje dve godine.

Za učešće na eventualnim vanrednim izborima Srbi traže potpuno povlačenje specijalnih jedinica sa severa i formiranje Zajednice srpskih opština.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare