Nutricionisti su počeli da upozoravaju da ne verujemo svemu što čujemo u medijima o takozvanoj ”superhrani”, a mnogi su u tu grupu svrstavali i kokosovo ulje.
Prvo i najvažnije pitanje koje moramo da postavimo kada pokušavamo shvatiti da li je neka namirnica zdrava ili ne je “Šta ona tačno čini našem organizmu?”
Puno smo čitali o prednostima kokosovog ulja u odnosu na druga ulja za pečenje i prženje, a mnogi od nas ga već neko vreme koriste kao zdraviju opciju u kulinarstvu. Ovo se ukusno i mirisno ulje u delovima Azije koristi već vekovima i daje prepoznatljiv ukus različitim azijskim kuhinjama. Nedavno se popularizovalo na Zapadu upravo zbog verovanja da je mnogo zdravije od drugih jestivih ulja.
Kokosovo ulje utiče na holesterol
Međutim, neka skorija istraživanja su pokazala da smo ponovo pogriješili u glorifikovanju određenih zdravih namirnica, a ovoga puta se radi upravo o kokosovom ulju.
Stručnjaci Klinike Mejo kažu da se kupci čuvaju, posebno kada je u pitanju kokosovo ulje i vaše srce.
Kardiolog dr Stiven Kopecki kaže da kokosovo ulje nije dobro za zdravlje srca, jer podiže loš holesterol.
“Pre četrdeset godina sprovedena je studija koja je proučavala puter, mast, goveđe ili kokosovo ulje. Koja namirnica vam je najviše podigla loš holesterol? Pogađate? To je bilo kokosovo ulje.”
“Znamo da je kokosovo ulje veoma zasićena mast. To je zasićena mast koja se pretvara u holesterol.”
Dr Kopecki kaže da je kokosova voda u redu, kao i povremene pahuljice na salatama ili poslasticama. Ali izbegavajte kokosovo ulje.
“Nemoj to jesti. To zaista podiže vaš loš holesterol.”
Dugotrajna konzumacija zasićenih masti ima dokazane negativne uticaje na naše zdravlje, i sve takve namirnice treba da se konzumiraju u vrlo malim količinama ili potpuno izbegavati. Ishrana koja uključuje zasićene masti povezana je sa povišenim “lošim” holesterolom, koji je jedan od najvećih uzročnika bolesti krvotoka.
Međutim, kada je reč o kokosovom ulju, nutricionisti kažu da ga ne treba u potpunosti izbegavati.
Kuvanje sa kokosovim uljem može biti zdravo kada ga koristimo umereno.
Zato, ako odlučimo da koristimo ovo ulje u kulinarstvu, važno je ne preterivati.
B92.