Samo jedna zemlja je ispred nas u rangu konzumacije ove namirnice
Poznato je da su Srbi veliki gurmani, pa se tako podrazumeva da skoro svaki ručak ima i meso. Takođe, dve namirnice koje se smatraju osnovnim za našu prehranu su hleb i mleko, a rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da je Srbija na drugom mestu na listi konzumacije hleba.
Na godišnjem nivou u proseku pojedemo čak 135 kilograma hleba, što je daleko više od drugih, dok je na prvom mestu Turska sa neverovatnih 199,6 kilograma.
![](https://bigportal.ba/wp-content/uploads/2023/06/hj.jpg)
Zna se da hleb nije baš najzdravija namirnica, pogotovu ako se pravi od belog brašna. Savetuje se da on bude od ražanog, crnog ili heljdinog brašna, kao i od celog zrna pšenice. Nutricionisti upravo to i preporučuju, hleb bogat vlaknima zbog boljeg uticaja na metabolizam i probavu.
Hleb može da utiče i na krvni pritisak, odnosno da ga podigne. Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da diže krvni pritisak.
Kako je pokazala studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu “Nutrients”, čak i skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije – samo jedan komad ove namirnice nedeljno povećava rizik od povišenog pritiska. Takođe, natrijum, koji je glavni krivac za pojavu hipertenzije, ima i drugi negativni efekat, a to je da podstiče nadimanje. Vezuje vodu u organizmu, što dalje dovodi do oticanja, kao i zatvora.