Samo jedna zemlja je ispred nas u rangu konzumacije ove namirnice
Poznato je da su Srbi veliki gurmani, pa se tako podrazumeva da skoro svaki ručak ima i meso. Takođe, dve namirnice koje se smatraju osnovnim za našu prehranu su hleb i mleko, a rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da je Srbija na drugom mestu na listi konzumacije hleba.
Na godišnjem nivou u proseku pojedemo čak 135 kilograma hleba, što je daleko više od drugih, dok je na prvom mestu Turska sa neverovatnih 199,6 kilograma.
Zna se da hleb nije baš najzdravija namirnica, pogotovu ako se pravi od belog brašna. Savetuje se da on bude od ražanog, crnog ili heljdinog brašna, kao i od celog zrna pšenice. Nutricionisti upravo to i preporučuju, hleb bogat vlaknima zbog boljeg uticaja na metabolizam i probavu.
Hleb može da utiče i na krvni pritisak, odnosno da ga podigne. Kako navodi CDC, hleb i peciva su dva glavna izvora natrijuma za koji se zna da diže krvni pritisak.
Kako je pokazala studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu “Nutrients”, čak i skromna količina hleba može da poveća rizik od hipertenzije – samo jedan komad ove namirnice nedeljno povećava rizik od povišenog pritiska. Takođe, natrijum, koji je glavni krivac za pojavu hipertenzije, ima i drugi negativni efekat, a to je da podstiče nadimanje. Vezuje vodu u organizmu, što dalje dovodi do oticanja, kao i zatvora.