30. Maja 2023.

“Spremaju Albance za rat sa Srbijom”: Ko stoji iza haosa na KiM?

To je rekao dopisni član ruske Akademije Vojnih nauka Aleksandar Bartoš za “RIA Novosti”.

“SAD i NATO trenutno vode politiku koja ima cilj da pripremi kosovske Albance za posrednički rat protiv Srbije i organizuju obojenu revoluciju u Srbiji. To je na kraju isprovociralo potpuno pravedan protest srpskog stanovništva Kosova i Metohije, a situaciju u pokrajini je dovelo do ivice vojnog sukoba”, siguran je Bartoš.

Pritisak SAD nije ostao bez odgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dodao je i naglasio da nije slučajno da je vojska stavljena u stanje pripravnost i raspoređene jedinice na granici sa tzv. Kosovom.

Situacija koja je eskalirala, prema njegovim rečima, rezultat je politike koju Zapad vodi prema Srbiji od kraja 90-ih, “bombardovanje Jugoslavije, ulazak NATO trupa na teritoriju KiM, formiranje kontingenta Kfora”, podsetio je Bartoš.

Na severu autonomne pokrajine KiM juče je došlo do nemira, nakon što su nelegitimno izabrani gradonačelnici opština sa severa pokrajine odlučili da nasilno uđu u zgrade opština. Takozvani gradonačelnici su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali, što je izazvalo oštar, ali miran protest Srba.

Ipak, u jednoj od opština – Zvečanu – došlo je do incidenta, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili suzavac, a pripadnik ROSU policije zapucao iz vatrenog oružja. Kao rezultat, povređeno je više od 50 Srba, a Vojska Srbije je u najvišem stepenu borbene gotovosti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je narod da se uzdrži od nasilja i da ne podleže provokacijama i najavio da će tokom dana o situaciji na KiM razgovarati sa ambasadorima Kine i Rusije.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare