9. Oktobra 2023.

Spor Pariza i Berlina oko nuklearne energije ugrožava funkcionisanje EU

Sve zategnutiji odnosi Francuske i Nemačke potencijalno će dovesti do toga da Unija ne može da odlučuje o drugim ključnim temama, pre svega o budućoj podršci ukrajinskom ratu protiv Rusije

Francuski zvaničnici su ogorčeni zbog, kako kažu, nemačkog pokušaja da sabotira konkurentnost francuske nuklearne industrije, čija bi jeftina struja mogla da im pruži prednost na tržištu dok se Nemačka bori s visokim cenama gasa, što je pak posledica odluke da se odreknu jeftinog ruskog plavog energenta.

“Polazna tačka ovog spora je nemačka antinuklearna politika, koju pokušavaju da prošire van svojih granica”, izjavio je za Rojters šef energetskog tink-tenka IFRI Mark-Antoan Ejl-Mazega, dok je neimenovani diplomata EU upozorio da će ovi problematični odnosi otežati bloku da donosi druge važne odluke, poput one o budućoj podršci Ukrajini.

Što se pak nuklearne energije tiče, Nemačka je odlučila da je se odrekne nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine – poslednje reaktore je zatvorila u aprilu. Međutim, pošto je ujedno ostala bez povoljnog ruskog gasa, najjača ekonomija u Evropi trpi velike posledice.

“Pucali su sebi u nogu, a sada žele da pucaju i u našu ne bi li nam naudili”, izjavio je jedan francuski zvaničnik Rojtersu pod uslovom da ostane anoniman.

Naime, Nemačka i neke druge članice EU zalažu se za stroža pravila o državnoj podršci cenama električne energije, te strahuju da će Francuska obezbediti fiksne ugovore na nuklearnu energiju svom energetskom gigantu EDF-u, a profit te kompanije iskoristiti za podršku industriji.

Takođe, za Berlin postoji bojazan da bi Francuska mogla da namami kompanije jeftinijom energijom preko Rajne, rekao je izvor Rojtersa koji je upoznat s francusko-nemačkim pregovorima.

Agencija ističe da analitičari sumnjaju da će lideri pomenutih dveju zemalja uspeti da prevaziđu razmirice uoči sastanka ministara energetike Evropske unije koji će se održati 17. oktobra u Hamburgu.

“Ne deluje da je Francuska raspoložena za kompromis”, zaključio je Volfgang Munhau u biltenu “Jurointelidžens”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare