24. Juna 2023.

Spoj tradicije, običaja i folklora: „Kozara etno“ od 30. juna do 2. jula

Festival „Kozara etno 2023“ donosi od 30. juna do 2. jula još jednu čaroliju koja spaja tradiciju, običaje i folklor.

-Uplovite sa nama u svijet tradicionalne muzike, igara, takmičenja i prepustite se jedinstvenoj atmosferi koja donosi duh tradicije Kozare i Potkozarja, ali i Meksika, Srbije, Kube, Turske… – saopštili su organizatori KUD „Piskavica“ i Turistička organizacija grada Banje Luke.

Festival „Kozara etno“ je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i polju. Ove godine to je običaj paljenje lila.

Ovim tradicionalnim petrovdanskim običajem, priziva se dobro zdravlje stoke i blagostanje u domaćinstvu, a običaju se najviše raduju najmlađi koji s nestrpljenjem čekaju veče, paljenje lila, igru i smijeh sa drugarima i drugaricama. Više o običaju paljenja lila možete vidjeti i čuti 30. juna u Piskavici, gdje će biti otvaranje festivala Kozara etno 2023.

-Kao član CIOFF sekcije za BiH, festival „Kozara etno“ je posvećen očuvanju kulturnog nasljeđa sa područja Kozare i Potkozarja. Kroz dosadašnjih 17 festivalskih izdanja nastupilo je oko 7.000 učesnika iz 30 zemalja svijeta – naveli su organizatori.

Program pogledajte OVDJE.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare