6. Juna 2024.

Spektakl sa elementima epske drame: Bajdenov sin umire, brat zavisnik spetlja se sa udovicom, kupi pištolj…

Američki pravosudni sistem je pod ekstremnim političkim pritiskom da u kapitalnim slučajevima donosi one “prave presude”.

Bivši američki predsednik ali I kandidat za ove koji slede Donald Tramp praktično ne izlazi iz sudnica, a upravo počinje suđenje sinu aktuelnog američkog predsednika Hanteru Bajdenu.

Tako je u SAD sasvim ozbiljna tema hoće li Tramp pobediti na izborima pa sam sebi, kao budući predsednik, pokloniti oprost, ali i da li je Džo Bajden već iskoristio svoj uticaj kako bi onemogućio krivični progon sina Hantera.

Uopše nema dileme , piše Gojko Drljača u Jutarnjem listu, da bi Tramp pomilovao sam sebe ako se iznova dokopa Ovalne sobe. Uz to, najavio je i moguće hapšenje onih koji su ga gonili, što politički, što krivično.

Nakon presude Trampu zbog plaćanja ćutnje porno glumici Stormi Danijels, jasno je da američko pravosuđe zapravo već upravo hoda po tankoj liniji koja deli delikatne sudske procese s političkom pozadinom od političkih procesa, a očigledno postoje prepirke među pravnim ekspertima je li ta granica već pređena u slučaju presude Trampu za lažiranje vrednosti imovine kako bi dobio kredit Dojče banke.

Sada sledi proces sinu američkog predsednika, jer je kao registrovani zavisnik kupio pištolj.

Republikanci su zgroženi jer Hanter Bajden još nije osuđen i impliciraju da je predsednik iskoristio uticaj kako bi ga zaštitio. Mnogi sumnjaju da Tramp i predsednikov sin imaju fer, odnosno nepristrani tretman u američkom pravosudnom sistemu jer je već sve vidnije da se američko sudstvo savija pod pritiskom žestokog ideološkog i interesnog obračuna između demokrata i republikanaca.

Intrigantno je stoga, navodi se dalje u tekstu, da se počinju javljati američki intelektualci, koji uopšte nisu bliski Trampovom radikalnom MAGA pokretu (Mejk Maerika grejt agen), koji tvrde da je suđenje kontroverznom bivšem predsedniku pravosudna “tranvestija”, a vrlo konzervativni mediji otvoreno postavljaju pitanja kakve će presuda Trampu imati posledice po Ameriku?

Takvo pitanje postavio je, na primer, čak i Volstrit džurnal, novina najzaslužnija za razotkrivanje problematičnog Trampovog plaćanja Stormi Danijels.

Takođe, suđenje Hanteru Bajdenu postalo je neraskidivo povezano sa suđenjem Donaldu Trampu, a suđenje Hanteru usredsrediće se na događaje nakon smrti njegovog brata Boa od raka, koja je Hantera Bajdena navodno ponovno gurnula u zavisnost i iznedrila romantičnu vezu osuđenu na propast s Boovom udovicom, Hali.

Derek Hajns, savezni tužilac, rekao je u utorak u svojoj uvodnoj reči da je Hali i sama postala zavisna od kreka, to jest kokaina zbog Hantera, kao I da bi trebalo da svedočiti o tom iskustvu.

Hali Bajden je bila ta koja je otkrila pištolj u Hanterovom kamionetu 11 dana nakon što ga je kupio i pokušala da ga baci u kantu za smeće na lokalnoj pijaci, što je pokrenulo lanac događaja koji su doveli do uplitanja policije, piše vrlo odmereni Fajnenšel tajms.

Može se očekivati da će se desni mediji u Americi pobrinuti da od suđenja Hanteru naprave spektakl sa elementima epske drame nalik onima kakvi se viđaju u najskupljim američkim sapunicama.

Ne dešava se baš često da umre jedan guverner, sin vrlo visokog američkog političara, pa da se brat preminulog spetlja s njegovom suprugom, navuče je na drogu te iz nepoznatog razloga kao registrovani zavisnik kupi pištolj, zbog čega se bratova “sveža” udovica jako uplašila…

U osnovi je sin Hanter u to doba pratio oca Džoa na njegovim međunarodnim putovanjima te se ispostavilo da su brat Džoa Bajdena, kao i sin Hanter, imali vrlo visoke finansijske koristi od svojih poslova u Ukrajini i Kini.

Sve to objavili su i mediji izrazito skloni demokratama, ali se to ignoriše, bez obzira na implikacije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare