14. Augusta 2025.

Specijaliteti Aljaske: Koloritna i neobična jela inspirisana ruskom tradicijom

Nekada ruska, a danas američka teritorija ima izuzetno specifičnu kuhinju, koja umnogome podseća na kuhinje Kamčatke i Čukotke. Kojim se to specijalitetima ona proslavila i od čega se prave maktak, akutak i druge delicije ovog kraja?

Stanovnici Aljaske, nastanjeni daleko na severu severnoameričkog kontinenta, okruženi snegom i ledom i hektarima neprodohnih šuma poznati su po vrlo specifičnom načinu života i ishrane. Njihova kuhinja obiluje specijalitetima od ribe i divljači, koja ima dosta sličnosti sa kuhinjama ruskih naroda koji žive u severnijim delovima zemlje. 

Maktak

Ono što se na Aljasci zove maktak, na Čukotki je mantak – u pitanju je zaleđena koža kita s masnoćom isečena na kockice ili tanke tračice. Žitelji Aljaske maktak služe sa soja sosom, dok ga neki čak i pohuju, kako bi jelo bilo kaloričnije. Za ovaj specijalitet kažu da je veoma ukusan, a jedan od omiljenih priloga uz maktak jesu vrhovi ruže rodice, koji se beru pre cvetanja i potapaju u vodu na nekoliko meseci.

Tračice lososa

Losos je jedan od najpoznatijih delikatesa Aljaske i svi ga pripremaju na tradicionalan način – riba se otkosti i očisti, zatim filetira i iseče na tanke tračice. Zatim se one usole i suše na svežem vazduhu, obavezno pokraj reke ili mora, gde vetra ima više. Žitelji Kamčatke lososa spremaju slično – fileti ribe se iseckaju na komadiće i ostave na svežem vazduhu 3 do 4 dana, nakon čega je jukola (tako se ovaj specijalitet zove u Rusiji) spremna za jelo.

Tračice lososaWikimedia Commons / Beeblebrox – Own work

Akutak

Akutak ili eskimski sladoled je izuzetno ukusan dezert čiji sastav mnoge (u najmanju ruku) šokira – on se tradicionalno priprema od svežih šumskih jagoda, svežeg snega sa netaknutih područja Aljaske, sitno seckanih ili izblendanih komadića ribe i masti tuljana ili jelena. Zvuči bizarno, ali oni koji su imali prilike da akutak probaju kažu da je ukus izvanredan i neponovljiv – a kako i ne bi bio, kada u sladoledu nema čega nema.

AkutakWikimedia Commons / Matyáš Havel

Meso jelena

Na Aljasci se obično meso (svinjsko, juneće) ne jede toliko, ali se zato jede meso divljači, najčešće jelena. Ono ne samo da  je ukusnije, već je i zdravije – bogatije aminokiselimana i mikroelementima. Ovo meso koristi se kako za pripremu tradicionalnih jela, tako i u pripremi fast-fuda – možda i najukusniji hot-dog koji ćete ikada probati jeste hot-dog od mesa severnog jelena. Kobasica se proprži na roštilju i zatim posluži u kifli, a kažu da je ukus izvanredan.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare