25. Maja 2023.

SPC na KiM potrebna pojačana pravna zaštita

Eparhija navodi da sve ovo pokazuje da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM potrebna pojačana pravna zaštita koja neće omogućiti zloupotrebe prava i zakona, naročito vjerskih sloboda od prištinskih institucija.

Iz Eparhije napominju da su zabranom pristupa crkvi Hrista Spasa u Prištini i održavanje vjerskog obreda, bez ikakve pravne osnove, prištinske vlasti nastavile ozbiljno kršenje vjerskih prava i sloboda Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

“Zabranom ovog skupa, kao i neizvršavanjem ostalih pravnih obaveza prema SPC, ali i nedozvoljavanjem pristupa sveštenstva i vjernika jednom broju drugih vjerskih objekata na prostoru KiM, jasno se pokazuje ozbiljna situacija otvorene vjerske, etničke i pravne diskriminacije koja se nastavlja i pogoršava”, ukazali su iz Eparhije.

Iz Eparhije raško-prizrenske su istakli da su se uoči praznika Vaznesenja Hristovog obavijestili kosovsku policiju o planiranom vjerskom obredu u Hramu Hrista Spasa u Prištini zbog obezbjeđenja vjerskog skupa i organizovanja parkiranja vozila.

U saopštenju je navedeno da je parohija u Prištini neformalno, usmenim putem obaviještena od kosovske policije da je zabranjeno služenje spasovdanske liturgije u Hramu Hrista Spasa u Prištini.

“Našem svešteniku je usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje vjerskih obreda u našem hramu u Prištini sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško-prizrenske, kao i zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Svešteniku nije uručena nikakva pismena odluka tim povodom”, navedeno je u saopštenju.

Iz Eparije su istakli da je važno naglasiti da se prije pravosnažne i konačne sudske odluke zakonskom vlasniku imovine, posebno vjerskog objekta, ne može zabraniti pristup i korištenje vjerskog objekta, nigdje u demokratskom svijetu.

“Prema međunarodnom principu `pretpostavke nevinosti` koji se odnosi i na krivična, ali i imovinska pitanja, postojanje spora ne može biti povod za sprečavanje slobodnog korištenja imovine koja je u katastru zavedena kao imovina SPC, pogotovo ne za kršenje zakonskih prava o slobodi okupljanja i vjerskih obreda jasno definisanih u kosovskom zakonodavstvu”, navedeno je u saopštenju.

U protivnom bi, kako napominju u Eparhiji, svako mogao da samovoljnim osporavanjem imovine i lažnim optužbama krši osnovna vjerska i ljudska prava.

“Zato je prema svim međunarodnim standardima imovina SPC neprikosnovena, dok sudski proces eventualno ne dokaže suprotno i ne iscrpe se svi pravni lijekovi”, navedeno je u saopštenju.

Iz Eparhije su napomenuli da je ovaj problem evidentiran i u izvještaju o vjerskim slobodama SAD za 2022. godinu u dijelu koji se odnosi na samoproglašeno Kosovo, što pokazuje da je riječ o već sistematskom kršenju zakonski regulisanih vjerskih prava SPC.

“Istovremeno, kosovska policija nije pismeno odgovorila na obraćanje SPC, niti je izdala zabranu bogosluženja na osnovu ikakve sudske odluke, jer za to ni ne postoje validne pravne osnove. Zato je zabrana samo usmeno izrečena na način koji implicira mogućnost incidenta u slučaju da Crkva iskoristi svoje pravo slobode bogosluženja”, napomenuli su iz Eparhije, prenosi Srna.

Nezavisne.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare