Natillas de Leche je ukus djetinjstva svakog čovjeka koji je odrastao u Španiji. Tačno porijeklo ovog kremastog deserta se ne zna, ali se zato zna da su ga pripremale časne sestre u samostanima širom Evrope, pa im mnogi zato i pripisuju izvorni recept.
Španska krema je aromatičan desert bogat ukusima, napravljen od mlijeka i jaja. Krema se kuha, ali se poslužuje hladna. Možda će te podsjetiti na pjenastu žutu kremu od krempite, ali tada ćeš dodati limunovu koricu i cimet.
Ovo je osnovni recept, a naravno, postoje brojne verzije i dodaci kojima se nadopunjuje ukus ove žute kreme. Pogađaj, najčešći je čokolada.
Recept je za šest porcija, pa ga poduplaj, ako ti je malo ili prepolovi ako je puno… ali iz iskustva tvrdimo da neće dugo ostati u frižideru, čak i ako ti se na prvu šest porcija učini puno.
Sastojci za Natillas de Leche:
- 6 šolja punomasnog mlijeka
- korica od 1 limuna, naribana
- 1 štapić cimeta
- 5 kašika gustina
- 8 žumanjaka
- 8 kašika šećera
- 1/2 kašičice čistog ekstrakta vanilije
- mljeveni cimet, za ukras
Priprema Natillasa de Leche:
Sipaj 5 šolja mlijeka u veliki lonac. Dodaj limunovu koricu i štapić cimeta te kuhaj mlijeko, bez poklopca, na srednjoj vatri, dok ne prokuha. Makni s vatre i ostavi da odstoji 10 minuta.
U maloj posudi pomiješaj preostalu 1 šolju mlijeka sa kukuruznim škrobom. Stavi žumanjke u veliku zdjelu, dodaj šećer i miješaj električnom miješalicom, dok smjesa ne postane pjenasta.
Sipaj mlijeko i kukuruzni škrob i nastavi miješati mikserom dok se potpuno ne izmiješa. Stavi sa strane. Izvadi koricu limuna i štapić cimeta iz toplog mlijeka. Vrati lonac na srednju vatru. Nakon što se mlijeko zagrije, ali ne proključa, dodaj ekstrakt vanilije. U zagrijano mlijeko polako sipaj smjesu od žumanjaka uz miješanje električnim mikserom na niskoj brzini.
Drvenom kuhačom neprestano miješaj na srednjoj vatri da se krema ne zalijepi. Miješaj dok se krema ne zgusne.
Procijedi zgusnutu kremu kroz cjedilo postavljeno iznad velike zdjele kako bis uklonili grudvice. Sipaj procijeđenu kremu u 6 malih zdjelica ili šolje. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim pokrij plastičnom folijom i stavi u frižider do posluživanja.
Prije posluživanja ukrasi cimetom. Uživaj u neponovljivom ukusu.
Ultra.ba