28. Novembra 2023.

Spajić: Popis može da počne, ispunjeni svi uslovi opozicije

Crnogorski premijer je objavio da su svi uslovi iz Sporazuma sa opozicijom ispunjeni, a Jakov Milatović je u skladu sa ustavnim nadležnostima danas proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova, koji je juče usvojila Skupština Crne Gore

Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Većima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju, saopštio je crnogorski premijer Milojko Spajić, nakon razgovora sa opozicijom.

On je u saopštenju za javnost pobrojao što je sve navedeno Sporazumom:

  • Proširene su popisne komisije i više od onoga što je traženo,
  • Ponovljen je Javni poziv za instruktore i popisivače, proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu
  • Zakonski je regulisano pitanje provere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom
  • Takođe je Zakonom definisano formiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za proveru podataka i njeni poslovi
  • Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primenu Sporazuma
  • Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa.

Spajić je apelovao na “sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu”.

On je istakao da je Vlada pokazala i da je ovakav model “inkluzivne i konstruktivne saradnje” sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rešavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju”.

“Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune”, zaključio je Spajić.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović saopštio je da je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, danas proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova, koji je juče usvojila Skupština Crne Gore.

“Time su zaokruženi normativni preduslovi za početak popisa, koji su plod širokog političkog i društvenog dijaloga”, objavio je Milatović na društvenoj mreži Iks.

On je institucijama koje su nadležne za sprovođenje popisa poželio uspešan rad.

“A građanke i građane pozivam da se slobodno izjasne o svim pitanjima koja su obuhvaćena popisom”, napisao je Milatović.”

Skupština Crne Gore podržala je danas formiranje Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, čiji će kopredsednici biti poslanici Pokreta Evropa sad i Demokratske partije socijalista, Darko Dragović i Nikola Rakočević.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare